Može ugroziti Kosovo

Albanski ministar za dijasporu Pandeli Majko ideju o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije smatra zastarelom i poručuje Aljbinu Kurtiju da mora da je odbaci, jer to može ugroziti međunarodni subjektivitet Kosova, prenosi Gazeta Express.

Majko dodaje da Kurti ne treba da se bavi i komentariše ideju o nacionalnom ujedinjenju, već da mora da se fokusira na razvoj i napredak Kosova.

„Mislim da Kurti ima samo jedan prioritet, da vodi  Kosovo kao državnik i premijer. Nema potrebe da  govori o idejama koje su postojale u prošlom vijeku. Ja sam lično  govorio o nacionalnom ujedinjenju osamdesetih i devedesetih godina,  ali mislim da bi sada rasprave o tome samo  stvorile probleme međunarodnom statusu i stabilnosti Kosova. Govorim o aktima koji garantuju prisustvo NATO na Kosovu i Ahtisaarijevom planu“, rekao je bivši premijer Albanije.

Albanski ministar za dijasporu pozvao je Albina Kurtija da se usredsredi na jačanje Kosova i da ne podstiče otvaranje diskusija o ujedinjenju, jer će to negativno uticati na nova međunarodna priznanja.

„Treba završiti sa takvim pričama. Samoopredeljenje i njegov lider treba da misle samo na jedan prioritet, a to je upravljanje Kosovom“, dodao je  Majko.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express