Protiv odluke suda

Predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije Shaip Kamberi održao je govor na albanskom jeziku u srpskom parlamentu, protiveći se odluci suda u Beogradu, koji je odbio žalbu Nacionalnog saveta Albanaca protiv ministra Aleksandra Vulina, prenosi Gazeta Express.

Kamberi je rekao da je takvom odlukom sud legalizovao, prema njegovom mišljenju, uvredljiv izraz "Šiptari".

"Danas je poseban dan. Prvi je dan otkako je sud ove države legalizovao uvredljivi izraz ’Šiptari’. Viši sud u Beogradu odbio je da ministra Aleksandra Vulina proglasi krivim za diskriminaciju, uvredu i govor mržnje prema Albancima. Odluka Apelacionog suda krajem 2018. godine, kojom je upotreba izraza 'Šiptar' sankcionisana kao govor mržnje, više ne važi", rekao je Kamberi.

On je rekao, da takođe ne važi više ni mišljenje povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Brnakice Janković, koja je upotrebu pojma "Šiptar" ocjenila kao pogrdnu, uvredljivu i kršenje Zakona o sprečavanju diskriminacije.

Predložio je da Skupština angažuje prevodioce jer joj trebaju samo dva, za albanski i mađarski.

Nakon reakcije poslanika u sali na govor Shaipa Kamberija, riječ je uzeo predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da mu ovo pravo govora na maternjem jeziku pripada i da poslanici treba da poštuju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express