Bidenovo pismo Vučiću

Naučni istraživač na Grupi za političke i pravne studije Arber Fetahu ocjenio je da pismo američkog predsjednika Joea Bidena srpskom kolegi Aleksandru Vučiću ima posebnu simboliku, koja pokazuje da je Amerika zainteresovana za okončanje kosovskog dijaloga, prenosi Ekonomija Onlajn.

Fetahu ističe da Bidenovo je pismo, u kojem zahtjeva uzajamno priznavanje Kosova i Srbije, poslato kao čestitka za dan državnosti koji Srbija obeležava 15. februara.

"To je veoma važno pismo, jer je upućeno od Joea Bidena, koji je nedavno izabran na mjesto predsjednika SAD, veoma moćne zemlje, ali i zato što zahtjev za uzajamno priznanje dolazi u vrijeme kada Srbija obilježava dan državnosti. Iz tog razloga, ono ima veoma važnu simboliku i pokazuje da su Sjedinjene Američke Države zainteresovane za zaključivanje procesa dijaloga između Kosova i Srbije sveobuhvatnim sporazumom, koji je u suštini uzajamno priznanje", rekao je Fetahu.

Joe Biden kaže da su Sjedinjene Države Države ostaju posvećene podršci evropskim integracijama Srbije. Ali, u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, takođe je pozvao na reforme i postizanje sporazuma sa Kosovom, koji bi se fokusirao na uzajamno priznavanje.

Fetahu kaže da pismo pokazuje američki interes i da bi kosovska strana trebalo da ga dobro iskoristi.

"Ovo pismo dalje pokazuje da je američki interes da se postigne sporazum sa jasnim rezultatom, ne postoji ekvivalencija u pogledu statusa Kosova i ovo bi kosovska strana trebalo da iskoristi prilično dobro. Kosovska strana treba da stvori strategiju, istinsku platformu za stvaranje zajedničkog političkog i socijalnog konsenzusa i jedinstva i socijalne kohezije za suočavanje sa Srbijom u dijalogu koji se može dalje razvijati", rekao je Fetahu.

On je naveo da "američki predsjednik ima jasan i strukturirani pristup Kosovu i dugogodišnje kreiranje politike i njegovo veliko iskustvo u regionu Balkana može doneti veliku korist Kosovu i zaključiti ovo poglavlje međunarodnog osporavanja državnosti, koje je u suštini uzajamno priznanje".

Prema njegovim riječima "ovo pismo mnogo pomaže Kosovu i daje snažnu podršku".

"Ono mnogo pomaže Kosovu jer potiče do vrlo moćnog saveznika, iz države koja u međunarodnom sistemu ima najveću težinu. U pismu je Biden jasno stavio do znanja da je protiv teritorijalne razmjene i da se zalaže za sporazum koji čuva teritorijalni integritet Kosova", zaključio je Fetahu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online