Pandemija

Građanin Kosova na privremenom radu u Belgiji po povratku sa Kosova, u Sloveniji, gdje je bio u tranzitu, prva je osoba kojoj je dijagnostikovana nova engleska mutacija varijanta koronavirusa u Belgiji, gdje privremeno radi, prenosi Reporteri.

Nakon testiranja na virus kovid-19 u Belgiji, obavješten je da je rezultat negativan, dan kasnije izdat mu je drugi nalaz uz obrazloženje da je došlo do greške i da je rezultat testa pozitiva. Oba rezultata izdala je ista instititucija i originalni su.

Policija Kranja otkrila ga je 23. januara dok je tokom tranzita čekao dalji prevoz.

Do sada nije utvrđeno da li je imao kontakt sa bilo kim. Slovenačka policija je italijanskim organima bezbjednosti odmah dostavila podatke o vozaču sa kojim je stigao u Sloveniju.

Građanin Kosova u Sloveniji ima status stranca i odmah je smješten u karantin. Prikupljanje podataka je i dalje u toku i preduzimaju se dalje radnje radi utvrđaivanja okolnosti.

Policijski službenici koji su sprovodili mjere juče su ocjenili da je pokušao da zaobiđe karantin.

Jutros su tri građana Kosova, sa regulisanim statusom u Sloveniji pokušala da uđu u tu zemlju, sa isteklim negativnim uvjerenjem o testiranju više od 48 sati.

Budući da se nisu kvalifikovali za ulazak bez naloga za karantin, dobrovoljno su se vratili u Austriju, ali je jedan od njih dva sata kasnije pokušao da ponovo uđe u Sloveniju, ovog puta autobusom. Policajci su ga otkrili i naredili mu boravak u karantinu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri