Turizam u doba korone

Albaniju je tokom 2020. godine posjetilo 1.379.360 građana Kosova, što je za 38,6 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine, piše Koha.

U jesenjim mjesecima, ali i početkom zime broj građana sa Kosova koji su posjetili Albaniju povećao se u poređenju brojem posjeta tokom ljeta.

U decembru taj broj je povćan za 13,8 odsto, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, navodi Koha.

Prema podacima koje je objavio Albanski institut za statistiku u decembru 2020. godine, u Albaniju je ušlo 85.648 državljana sa Kosova, dok je taj broj u istom period prethodne godine bio 75.211 i smatra se najnižim u poređenju sa drugim zemljama u regionu Evrope.

Zatvaranje granica i masovno otkazivanje rezervacija doveli su albansku turističku industriju u velike poteškoće.

Koha podsjeća da su turizam u Albaniji 2020. godine održavali turisti sa Kosova. Gotovo sve međunarodne institucije upozorile su zemlje poput Albanije koje imaju veliku zavisnost od turizma da preduzmu mjere, jer će pandemija prouzrokovati znatnu ekonomsku štetu.

Evropska banka za obnovu i razvoj ocjenila je da je u Albaniji najveća kriza među zemljama Zapadnog Balkana, i da je ekonomski pad 12 odsto.

Turizam je važna grana albanske ekonomije i čini se da je uticaj pandemije kovid-19, naneo ozbiljan udarac ekonomskom rastu u toj zemlji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore