Mišljenje analitičara

Govor senatora Joe Bidena iz 1991. kada je tražio da se stane na kraj zločinima na Kosovu iznova je oduševio Albance kada je došao na čelo države koju smatraju svojim najjačim saveznikom.

Sumnje koje su se pojavile u vezi sa podrškom Amerike Kosovu naizgled su nestale izborom novog predsjednika, dok istovremeno rastu očekivanja da će problem sa Srbijom biti riješen jednom zauvijek i to bez ugrožavanja suvereniteta i integriteta zemlje, piše Klan Kosova.

Dvojica dobro poznatih analitičara, jedan u SAD, jedan u EU, saglasni su u vezi sa ovim i očekuju isto.

Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu “John Hopkins”, rekao je da očekuje da će SAD i EU biti tandem koji će zapečatiti pomirenje između Kosovara i Srba.

„Očekujem da će predsjednik Joe Biden raditi zajedno sa EU na tome da Beograd i Priština postignu sveobuhvatni dogovor oko neriješenih pitanja“.

I Nijemac Bodo Weber dijeli mišljenje Amerikanca o ovom pitanju. On je rekao za Klan Kosova da definitivno očekuje da nova američka administracija da prioritet dijalogu Kosova i Srbije u saradnji sa EU. Čak je izrazio i zadovoljstvo zbog toga što je administracija koja je u ovom slučaju nastupala opasno, konačno otišla.

„Veoma opasan nastup bivšeg izaslanika Grenella privukao je pažnju Bidenovog tima po pitanju Kosova i Srbije i tokom kampanje. Radujem se što će se Bidenova administracija vratiti, kao i ranije, bliskoj transatlantskoj saradnji sa EU po pitanju Kosova i Srbije, i to će na kraju omogućiti stvarni nastavak pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu sa EU u vodećoj ulozi, a SAD u snažnoj partnerskoj ulozi“, rekao je on, izvještava Klan Kosova.

Analitičar Weber ima velika očekivanja da će put koji će Biden slediti u vezi sa Kosovom biti upravo onaj kojim je išao 90-ih.

„Očekujem da će Bidenova i politika njegove administracije biti u skladu sa politikom prethodnih, demokratskih i republikanskih administracija, zasnovana na ranijoj podršci nezavisnosti Kosova kao jedinom načinu da se trajno riješi pitanje Kosovo – Srbija i odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.“

S druge strane, Serwer kaže da vjeruje da Kosovo – ko god će za to biti zadužen – neće dozvoliti sporazum sa Srbijom koji zemlju izlaže riziku, međutim, preporučuje mali kompromis.

„Vjerujem da bilo koja vlast u Prištini neće pristati na sveobuhvatno rješenje koje nije u opštem interesu Kosova, ali je kompromis oko neesencijalnih pitanja uvijek dio pregovaračkog rješenja.“

Trilateralni sporazum između Kosova, Srbije i Sjedinjenih Država potpisan 4. septembra od strane bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, bio je meta snažne kritike na Kosovu, iako ga je Hotijeva vlada koja ga je potpisala, nazvala velikim uspjehom za Kosovo.

Oba analitičara slično vide ovaj dogovor i ne smatraju ga dobrim. Stoga je izjava dolazećeg američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji je rekao da pozdravlja sporazume koje je potpisao Trump, izazvala zabrinutost kod njih. Ali za razliku od Serwera koji je rekao da treba poštovati sporazum koji je potpisala prethodna administracija, Weber je bio oštriji.

„On (Blinken) je dobro uradio. To nije bio ko zna kakav sporazum, ali je ispravno pozdraviti ga“, rekao je profesor Serwer.

Weber predlaže da Biden iskoristi dobre strane dogovora i odustane od drugih tačaka.

„Ne želim da tumačim previše Blinkenove izjave. Blinken je to u Senatu rekao sa ciljem da dobije podršku demokrata i republikanaca. Neće biti nastavka Grenellove loše politike, a kamoli razmjene teritorija. Očekujem da će Bidenova administracija iz neobavezujućeg dokumenata kakav je vašingtonski izabrati ono što mogu da koriste na konstruktivan način i jednostavno ignorisati ostalo“.

Izvor: Klan Kosova/Kossev