Predsjednik Sj. Makedonije

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski očekuje da će nova administracija SAD biti prisutnija na Zapadnom Balkanu, prenose Večernje novosti.

On ocjenjuje da je "za nas važno, da je tim koji formira Joe Biden daleko iskusniji u odnosu na međunarodnu politiku i u pogledu značaja odnosa sa evropskim partnerima, uključujući i sa balkanskim državama i zaista tu očekujemo mnogo veći angažman".

"Joe Biden ima i ličnih relacija sa ovim regionom, i u vrijeme posljednjih balkanskih ratova dolazio je u region na različite međunarodne konferencije, forume, mnogi od nas su se susretali ili bili na istim događajima, tako da mislim da je Balkan područje koje je za predsjednika SAD prilično dobro poznato", izjavio je Pendarovski.

U razgovoru za agenciju "MIA" on je ocjenio da je jasno da stvari na Balkanu nisu završene, odnosno postoji nekoliko otvorenih pitanja – međunarodni status Kosova, nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, odnosno Dejtonskog sporazuma...

U tom dijelu otvorenih pitanja u regionu, kako je nagovjestio, može da se nametne i pitanje relacija Sjeverna Makedonija – Bugarska, zbog historijskih uslova, ukoliko se dozvoli da to pitanje ostane status kvo i integracija zemlje u EU može da ostane isto tako - otvoreno pitanje.

"Sada, na žalost, ako dozvole Sofija i Skoplje ovo da se nastavi, da bude u takvoj jednoj status kvo situaciji, pitanje Sjeverne Makedonije i njene integracije u EU može da ostane isto tako jedno otvoreno pitanje, koje, mislim da ulazi u širi geopolitički kontekst Zapadnog Balkana. Ne bi smelo da se otpiše samo kao čisto bilateralno pitanje dvije susjedne države, koje ne mogu da nađu razumijevanje za ne znam koje pitanje iz 19. vijeka", ukazao je Pendarovkski.

Izvor: Večernje novosti