Spremni pružiti podršku

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da njegova zemlja čak ni ne dovodi u pitanje kada treba da se pomogne drugim zemljama, pa se tako nije ni razmišljalo kada je bila potrebna pomoć i povređenim građanima Kosova, prenosi Reporteri.

Austrijski kancelar je prokomentarisao pomoć koju je Austrija ponudila u liječenju dva pacijenta iz Uroševca, koji su poslati u Grac na liječenje opekotina koje su pretrpjeli od eksplozije plinske boce u Uroševcu prije nekoliko dana.

"Austrijska pomoć se čak ni ne dovodi u pitanje kada je potrebna, uvijek smo spremni da pomognemo. Na primjer, prošlog proleća smo pružali medicinsku pomoć pacijentima zaraženim kovidom-19 sa Zapadnog Balkana i tokom cijele godine neprekidno smo pružali podršku, kako medicinsku, tako i u medicinskoj opremi“, rekao je Kurz.

Nešto ranije, austrijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je vojni transportni avion u subotu popodne poslao u Grac dvojicu teško povređenih iz Uroševca.

Izvješteno je da su dva muškaraca (1985. i 1991.) sada na liječenju u Regionalnoj bolnici u Gracu.

"Poslije velike eksplozije gasa u gradu Uroševac sa više od 40 povređenih, Kosovo je zatražilo pomoć Austrije. Bliska saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana u fokusu je austrijske spoljne politike. Prirodno je da pomažemo u takvim vanrednim situacijama“, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Alexander Schallenberg.

Austrijska ministarka odbrane Klaudia Taner takođe je istakla posvećenost svoje zemlje Zapadnom Balkanu.

"Naši vojnici su bili stacionirani na Kosovu od 1999. godine i imamo bliske veze sa lokalnim stanovništvom. Naročito u ovom teškom vremenu sa pandemijom kovid-19 podržavamo naše partnere na Zapadnom Balkanu kao dio naših spoljnopolitičkih usluga solidarnosti“, rekla je Taner.

Inače, u Austriji postoje dva posebna centra za liječenje teških opekotina. Jedan od njih je u Univerzitetskoj bolnici u Gracu, gdje su i poslata dva pacijenta sa Kosova.

Izvor: Kosovo online/Reporteri