Predsjednik SANU

Ako kažem da Кosovo nije naše i da to treba što pre shvatiti, ne tvrdim da sam u pravu, ali ne mogu da prihvatim da su drugi, koji različito misle, nosioci istine - kaže za Nova.rs predsednik SANU Vladimir Кostić. A jedan od onih koji imaju suprotan stav i već godinama ponavljaju da "ne bi dali ni pedalj Кosova" jeste i proslavljeni reditelj Emir Кusturica.

“Živimo u atmosferi gde se svako ko se drzne da kaže nešto drugačije, odmah proglašava izdajnikom ili preletačem. Samo sam odgovarao na pitanje šta mislim da je najadekvatnije za budućnost Srbije i Srba na Кosovu. Više puta sam ponovio da ne tvrdim da sam u pravu, samo ne mogu da prihvatim da su drugi, koji misle drugačije, nosioci istine”, naglašava predsednik SANU osvrćući se na reakcije koje je izazvala njegova izjava data u emisiji Pregled dana na NewsmaxAdria da “Кosovo nije naše i da to treba što pre treba shvatiti”.

Kostić ponavlja da je, bez obzira na bilo čiji zaključak, korisno razmenjivati mišljenja, odnosno ući u neku vrstu ozbiljnijeg i otvorenijeg razgovora.

“Nijedna vrsta konstruktivne razmene mišljenja pre svega o toj budućnosti, ali i prošlosti nikome neće smetati ukoliko se želi razgovar. Ovako, ako se iznova pokreće sumnja u to da je neko plaćenik, onda taj razgovor nema nikakvog smisla. Sve vreme se zalažem da ljudi u Srbiji počnu da razgovaraju, ali na to se ne pristaje. To je neka vrsta 'zabranjene zone’. Ne sme se reći to i to, a sme ovo ili ono“, ocenjuje Кostić.