Portparol za spoljnu politiku EU

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je da put Kosova i Srbije ka Evropskoj uniji vodi kroz proces dijaloga, kao i da će EU angažovati obe strane da nastave taj proces, prenosi Koha.

Stano je rekao da dijalog nije zaustavljen, već se nastavlja i da izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nastavlja sa svojim opredeljenjima u vezi sa ovim procesom.

Iako nije precizirao kada će tačno biti sljedeći sastanak dveju strana, Stano je rekao da će biti najavljen najaviti svaki naredni susret.

"Evropska unija će nastaviti da se angažuje sa sagovornicima na Kosovu za dijalog Beograda i Prištine. Nije na nama da biramo naše sagovornike, već na Kosovu i njegovim vlastima da odluče kako da se njihovim interesima najbolje služi i zastupa. Za Kosovo i Srbiju put ka EU ide kroz dijalog“, rekao je Stano.

Kako je rekao, konačni sporazum zavisi od obe strane i njihove sposobnosti da nastave i pronađu potreban konsenzus.

„Evropska unija nije ta koja određuje rokove, oni zavise od sposobnosti obe strane da nastave i pronađu potreban konsenzus. Borell i Lajčak su nekoliko puta izjavili da ne određuju rokove, ali rade na tome da  ovaj proces traje mjesecima, a ne godinama“, rekao je Stano.

Govoreći o odluci Ustavnog suda, rušenju Hotijeve vlade i održavanju novih izbora, Stano je rekao da institucije treba da nastave sa pravim koracima koji su u skladu sa odlukom.

Američki stručnjak za balkanska pitanja Daniel Serwer u izjavi za Kohu, rekao je da će promjena vlade na Kosovu dodatno usporiti dijalog sa Srbijom.

U međuvremenu, ekspert za balkanska pitanja Bodo Weber, smatrao je da će se uključivanjem administracije Joea Bidena vratiti tesna transatlantska saradnja i stvarni nastavak pregovora između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore