Ukrajinski ministar

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina i dalje traži da joj se vrati ikona koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina i dalje traži da joj se vrati ikona koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posjete Bosni i Hercegovini.

On je negirao izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je rekao da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone i da je do sada ukrajinske vlasti nisu tražile.

“Ukrajinska ikona je opekla prste i ruskim diplomatama, koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik nastavlja da laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje traži da se ikona vrati”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Dodik je u utorak u Banjoj Luci komentirao aferu koja je poprimila status međunarodnog diplomatskog skandala.

“Ona je na sigurnom, organi vlasti Ukrajine nisu tražili ikonu. Izmislili ste priču, ambasador Ukrajine [u Bosni i Hercegovini] je rekao da je sve na bazi medijskih izvještaja i mediji su napravili aferu. Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću pozvati ljude koji su mi dali ikonu i javno ću im to vratiti, a oni nek dalje rješavaju”, rekao je Dodik.

Samardžija vratio ikonu Miloradu Dodiku

Prije nekoliko dana Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je molbu bh. Ministarstvu vanjskih poslova u kojoj traži da se u Sarajevu organiziraju dva sastanka za ukrajinskog ambasadora koji pokriva Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Vasilja Kiriliča.

Oba bi trebala biti održana u drugoj polovini januara – prvi s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, a drugi s glavnom tužiteljicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi Željko Samardžija donio je koncem prošle godine ikonu koju je, kao neželjeni poklon predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, vratio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, no nije je predao Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kako bi se utvrdilo porijeklo te navodne umjetnine, nego Dodikovim saradnicima.

Samardžija je ikonu, stavljajući se u ulogu diplomatskog kurira, donio u Bosnu i Hercegovinu, a lokalni su mediji postavili pitanje pod kojim je obrazloženjem unio umjetninu u zemlju i šta je s njom napravio.

Nekoliko dana prije nego je Samardžija vratio ikonu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju od ministrice Turković, u kojoj se navodi da je bh. Ministarstvo zaprimilo notu ambasade Ukrajine.

Formiran predmet u Tužilaštvu BiH


Diplomatska nota Tužilaštvu Bosne i Hercegovine BiH nije dostavljena, formiran je predmet te će se izvršiti provjere, oglasilo se saopćenjem Tužilaštvo.

“Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema Tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu, ne znam mnogo. Optužbe su ozbiljne i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i njihova crkva izjasnili su se vezano za ikonu. Vidimo da i svjetski mediji pišu o tome. Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, najlegalnije stečeno, a u ovom slučaju je riječ o ukradenoj robi i ona podliježe krivičnoj odgovornosti”, rekla je ranije ministrica Turković, komentirajuči slučaj.

Kako je Dodik došao do ikone?


Član tročlanog bosanskohercegovačkog Predsjedništva iz reda srpskog naroda poklonio je vjersku ikonu Lavrovu tokom posjete Bosni i Hercegovini sredinom decembra.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu zatražila je ubrzo nakon toga informacije o tome kako je trenutni politički čelnik bosanskih Srba došao u posjed ikone na kojoj se nalazi ukrajinski pečat.

Vjeruje se da historijski artefakt potječe iz ratom zahvaćene istočne Ukrajine, koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Reuters podsjeća da su se deseci bosanskih Srba borili uz proruske vojnike u borbama u istočnoj Ukrajini, koje su počele 2014. godine.