Izvjestilac za Kosovo u EP

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon nada se da će Evropska unija 2021. godine liberalizovati vizni režim za građane Kosova, prenosi Klan Kosova.

Osim toga, njemačka političarka je u intervjuu za Klan Kosova govorila i o dijaloga između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU.

Ona se nada se da će sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom i dolaskom demokrata na vlast u Americi Evropa ponovo dobiti partnera koji to nije bio skoro četiri godine dok je Donald Trump bio na vlasti.

“Nadam se da ćemo biti jednoglasni, da ćemo iz Vašingtona dobiti veću podršku nego u prethodne tri i po godine. Vjerujem da će u State departmentu i Bijeloj kući biti ljudi koji razumiju dijalog i region bolje od odlazeće administracije“, dodala je Von Cramon.

U međuvremenu, postoje mnoge sumnje i politički stavovi o tome šta će biti konačni rezultat kosovsko-srpskih pregovora.

Ona kaže da se traži kompromisno rješenje i da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vidi kao osobu koja radi u tom pravcu.

“Predsjednik Vučić ima jaku većinu u parlamentu. Smatra se snažnim predsjednikom i ne razumijem zašto ne bi mogao da nađe priliku za sporazum sa Kosovom. Ne vidim nijednu drugu opciju i stvari ne mogu stajati bolje nego sada. Moramo da radimo sa onima koji su na vlasti i prilično sam optimistična da ćemo naći rješenje“, zaključila je Viola von Cramon.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova