U skladu sa sporazumima

Evropska unija pozvala je Srbiju i Kosovo da sarađuju kada je riječ o vakcinisanju stanovništva protiv koronavirusa, a portparol EU Peter Stano potvrdio je da briselske institucije nadgledaju i istražuju događaje u vezi sa distribucijom vakcine protiv kovida-19, prenosi RTK Live.

“Vlasti u Srbiji i na Kosovu moraju sarađivati u skladu sa relevantnim sporazumima o kretanju i sertifikaciji farmaceutske robe“, naveo je Stano u pismu koje je uputio medijima.

Tvrdnje briselskog portparola stigle su nakon potvrde da je zvanični Beograd 25. decembra na sjeveru Kosova distribuirao vakcinu protiv kovida-19.

To je izazvalo reakciju vlasti na Kosovu, a Vlada Kosova saopštila je da nema dokaza da su vakcine iz Srbije ulazile na sjever Kosova službenim kanalima.

“Ako te vakcine uđu na Kosovo nelegalnim kanalima, tada će kosovske institucije preduzeti neophodne zakonske mjere protiv osoba umešanih u tu ilegalnu aktivnost, trgovinu drogom“, navodi se u reakciji Vlade Kosova.

Poslije toga, na posljednjoj konferenciji za štampu prošle godine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija nastaviti da brine o svom narodu na Kosovu i poručio da Srbija ne ugrožava nikoga slanjem vakcina na sjever Kosova.

Premijer Avdullah Hoti razgovarao je 28. decembra telefonom sa komesarom EU za proširenje Olivérom Várhelyijem i tada su obojica, kako navodi Hoti, "izrazili zabrinutost" zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv koronavirusa na Kosovo bez odgovarajuće procedure.

Međutim, do sada iz Várhelyijevog kabineta nije bilo potvrde tvrdnji premijera Hotija i ocjena koje je on dao javnosti u ime evropskog komesara.

Ana Pizonero, portparol Evropske komisije, samo je u odgovoru za Radio “Slobodna Evropa” potvrdila da su njih dvoje razgovarali o „razvoju pandemije“.

“Komesar Várhelyi izvjestio je premijera Hotija o radu komisije na obezbjeđivanju uslova da vakcine protiv kovida-19 brzo dođu do Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo“, rekla je ona.
 
Izvor: Kosovo Online/ RTK Live