Najbolji početak Nove godine

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Albanija zvanično obezbjedila 500.000 vakcina protiv koronavirusa, napomenuvši da će određene količine distribuirati i Kosovu, prenosi Reporteri.

Rama je najavio da će prve doze vakcina stići u Albaniju u drugoj polovini januara.

"Obavještavam vas da smo obezbjedili prvih 500.000 doza iz kompanije Pfizer. Moja posjeta Njujorku je uspješno završena. Odobrili smo normativnim aktom prema zvanično dogovorenom sporazumu. Prvih 10.750 doza stići će u trećoj nedjelji januara, a ostale će stizati iz mjeseca u mjesec", istakao je Rama.

Kako je rekao, ta vijest je najbolji početak Nove godine.

"Ovo je najbolji mogući početak ove ključne godine za suzbijanje tog nevidljivog neprijatelja. Pokušaćemo sa da se plan vakcinacije sprovodi prema projekcijama koje smo zacrtali", rekao je Rama.

Kako je dodao, nabavkom vakcina, Albanija je prebrodila veliku prepreku.

"Premostili smo prazninu otvorenu usred Evrope, neprihvatljivu i nezamislivu. Kao čovjek osjećao sam se ogorčeno, a kao stanovnik Evrope stideo sam se, dok sam se kao premijer osjećao motivisano da ne dozvolim Albancima da se osjećaju isključeno iz mogućnosti da se brane zajedno sa drugim Evropljanima", rekao je Rama.

Najavio je i da će određenu dozu vakcina Albanija distribuirati i Kosovu.

"Uspjeli smo bez ikakve pomoći EU, ali za razliku od EU, nećemo okrenuti leđa Kosovu ostavljajući ga u strepnji i čekajući početak vakcinacije. Očigledno ne možemo da riješimo problem, ali nećemo ostaviti Kosovo. Doniraćemo određenu količinu vakcina Kosovu za vakcinaciju zdravstvenih radnika u kosovskim bolnicama, tako da se junaci tamošnje vatrene linije vakcinišu istovremeno sa našim herojima vatrene linije", obećao je Rama.

Izvor: Kosovo online/Reporteri