U sjeni pandemije

Građani zemalja regije su 2021. godinu dočekali u sjeni pandemije, bez uobičajenih okupljanja i organiziranih slavlja na otvorenom.

Restriktivne mjere uvedene u cilju suzbijanja širenja novog tipa korona virusa primorale su građane zemalja regije da Novu 2021. godinu dočekaju uglavnom u najužem krugu porodice i prijatelja.

Hrvatska je Novu 2021. dočekala većinom bez slavlja i velikih zajedničkih dočeka na trgovima, najviše zbog epidemiološke situacije vezane uz korona virus, ali i u solidarnosti i sućuti sa stradalnicima razornog potresa koji je u utorak pogodio šire područje Petrinje i Siska te opet zatresao Zagreb.

Okupljanja u pojedinim dijelovima središta većih gradova bilo je uprkos tome što nije bilo organiziranih dočeka, no najveći dio građana dočekao je Novu godinu u krugu porodice, prenosi Hina.

Policija i vatrogasci prethodno su pozvali građane da se suzdrže od pirotehnike zbog dodatnog negativnog utjecaja na psihičko zdravlje svih, no dio građana nije se mogao odreći tog načina slavlja te su se pirotehnička sredstva čula i u satima prije ponoći i u ponoćnom vatrometu.

Bez uobičajenog organizovanog dočeka, u Novu 2021. ušla je i Bosna i Hercegovina.

Mnogi građani su do 23 sata slavili u kafićima i klubovima, nakon čega su, zbog policijskog sata i restriktivnih mjera, proslave nastavljene u porodičnom okruženju.

Građani Srbije su Novu godinu dočekali u sjeni pandemije COVID-19 zbog koje su na snazi stroge restriktivne mjere.

Zbog zabrane okupljanja ljudi na otvorenom, većina se odlučila za doček u krugu porodice i prijatelja.

Zbog pandemije korona virusa u Crnoj Gori je bilo zabranjneno organizovanje dočeka Nove 2021. godine i u zatvorenom i na otvorenom.

Većina građana Novu godinu je dočekala u svojim domovima, a stanovnici Podgorice su 2021. proslavili uz vatromet, prenosi Tanjug.