Pandemija u punom jeku

Pandemija je u punom jeku, a većina država je uoči novogodišnjih praznika pooštrila mjere za ulazak u zemlju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pri ulasku u Srbiju, strani državljani moraju imati negativan PCR test, a državljani Srbije mogu ući bez testa uz samoizolaciju od 10 dana.

Cijena PCR testa za državljane Srbije iznosi 51 euro, uz to da će u 2021. cijena biti 76 eura, a strani državljani taj test plaćaju 153 eura.

Crna Gora od stranih državljana zahtjeva negativan PCR test, a građani Crne Gore mogu imati negativan serološki ili PCR test ili mogu otići u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Moguć je tranzit za Srbiju, BiH, Kosovo i Albaniju bez zadržavanja. Cijena PCR testa je 80 eura, a serološki košta od 14 do 20 eura.

U Hrvatsku građani EU ulaze bez ograničenja jer se nalaze na zelenoj listi, a svi ostali moraju imati negativan PCR test. Cijena testa iznosi 67 do 107 eura.

Na Kosovo strani državljani iz zemalja visokog rizika po EU standardima moraju imati negativan PCR test, a građani Kosova negativan PCR test ili će u samoizolaciji provesti sedam dana. Za tranzit u trajanju do tri sata test nije potreban. Cijena PCR testa iznosi 65 eura.

Sjeverna Makedonija nije uvela nikakve uslove, osim za putnike koji dolaze iz Velike Britanije, koji u karantinu moraju ostati 14 dana.

Bosna i Hercegovina od stranih državljana traži negativan PCR test, osim za građane Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Cijena PCR testa u Federaciji iznosi 49 eura, u RS 54, a u Distriktu Brčko od 62 do 82 eura.



Izvor: Kosovo Online/ Radio Slobodna Evropa