SJAJNA VIJEST IZ BRUXELLESA

Evropska komisija danas je usvojila paket u vrijednosti od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19 koje su nabavile zemlje članice EU-a.

Komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi istakao je da je tokom cijele pandemije EU pokazala da se prema Zapadnom Balkanu odnosi kao prema svojim privilegovanim partnerima.

- U tom duhu nastavljamo da djelujemo i kada je riječ o vakcinama poduzimajući korake s ciljem omogućavanja brzog početka kampanja vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu u ranoj fazi. Brza vakcinacija će biti od presudne važnosti za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka Zapadnog Balkana - naveo je.

Paket će se realizirati kroz bespovratna sredstva (grantove) za pomoć u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju. Zapadnom Balkanu će omogućiti kupovinu određenih doza vakcina iz Ugovora EU-a o predviđenoj kupoprodaji sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU-a podijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

Iako EU nastavlja podržavati COVAX inicijativu, globalni instrument kojim se osigurava pravični i univerzalni pristup vakcinama protiv COVID-19, a čiji su potpisnici i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina u okviru ove šeme započeti kasnije od kampanje vakcinacije u EU-u. Pristup značajnom broju doza iz ugovora Evropske unije o nabavkama stoga omogućava regionu da započne vakcinaciju istovremeno kad i zemlje članice EU.

Evropska komisija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti također pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije kako bi se osigurala odgovarajuća priprema kampanja i neometana vakcinacija. EU također finansira projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) za pomoć u upravljanju logističkim aspektima i isporukom vakcina, saopćila je Delegacija EU u BiH.

Izvor: Faktor