Ekskluzivno za Indeksonline

Vakcine Covid-19 stigle su na Kosovo, ali ne iz kosovskih institucija. Po nalogu Vlade Srbije stotine građana srpske zajednice vakcinisano je u sjevernim opštinama.

Indeksonline je razgovarao sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, koji je otkrio detalje dolaska vakcine Pfizer na sjever Kosova.

Lončar je za Indeksonline kazao da je srpski predsjednik predložio da tokom drugog kontingenta u januaru vakcinu Pfizer (američko-njemački proizvod) donese i za druge zajednice na Kosovu.

„Lideri Republike Srbije posvećeni su brizi o svim građanima bez ikakve razlike.

Naročito u vrijeme pandemije koja već godinu dana teroriše čitav svijet, odnoseći živote skoro dva miliona ljudi.

S obzirom na ovu činjenicu, prvi smo u regionu i drugi na kontinentu kao dio Evrope koji smo osigurali vakcinu Pfizer protiv kovid-19.  Zato smo započeli imunizaciju najugroženijeg dijela populacije, u skladu sa profesionalnim procjenama SZO. Stoga smatramo da je svima nama u interesu da omogućimo da se najveći mogući broj stanovnika zaštiti od pandemije. I tako da se spasi svaki ljudski život, koji izlaganjem koronavirusu može biti smrtno ugrožen.

Predsjednik Vučić predložio je da se iz sljedećeg kontingenta vakcine protiv kovid-19, koji bi trebalo da stigne početkom januara, obezbjede količine za druge nacionalnosti na Kosovu.

Prije dva dana, na Kosovu, stotine građana je vakcinisano i ponuđeno im je da se spriječi smrtonosni zaražavanje. Ovim su zaštićeni i od potencijalnih posljedica pandemije.

Vjerujemo da je cilj svake odgovorne vlade u svijetu da pruži maksimalnu pomoć svakoj osobi kako bi spasila barem jedan ljudski život. A da ne pominjemo stotine hiljada ljudi“, rekao je Lončar za portal Indeksonline.

Izvor: Indeksonline/Kossev