Mirovanje

Aktuelna Vlada Kosova još uvijek nije donela odluku da li će nastaviti dijalog sa Srbijom u Briselu, dok se na Kosovu održavaju vanredni parlamentarni izbori, piše Indeks Onlajn.

Evropska unija nije odgovorila na pitanje da li bi vanredni parlamentarni izbori mogli da utiču na tok dijaloga između Srbije i Kosova.

Politički analitičari Imer Mushkolaj i Armend Muja, smatraju da Kosovo ne bi trebalo da nastavi dijalog u Briselu sve dok se ne završe vanredni parlamentarni izbori i ne formiraju zakonodavna vlast i nova vlada.

Ustavni sud Kosova, 21. decembra, proglasio je nevažećim glasanje za Vladu Kosova, koju predvodi Avdullah Hoti. Sud je odlučio da je glas poslanika Etema Arifija, osuđenog na godinu i tri mjeseca zatvora, bio presudan za izbor vlade, i zatražio raspisivanje novih izbora.

Analitičar Imer Mushkolaj kaže za Radio Slobodnu Evropu da će, iako je Beograd možda spreman da nastavi dijalog, to u ovoj fazi biti nemoguće.

On smatra da se i poslije izbora očekuje da se Kosovo suoči sa problemom odugovlačenja u stvaranju novih institucija. Mushkolaj ne vjeruje da će biti ozbiljnog nastavka dijaloga do sredine sljedeće godine.

"Svaki pokušaj vlade ili bilo kog drugog da stvori utisak da se dijalog nastavlja i da smo u situaciji da se ništa nije dogodilo u odnosu na dijalog, pogrešan je i ne bi trebalo da se dogodi. Najbolje bi bilo da vlada, zbog novonastale situacije, posredniku, u ovom slučaju EU, jasno stavi do znanja da nije u stanju da nastavi dijalog i da pre dijaloga postoje još mnogo važnija pitanja koja treba riješiti“, rekao je Mushkolaj.

Sličnog mišljenja je i analitičar Armend Muja. On kaže da bi do novog legitimiteta institucija, izbora novog premijera, ali i novog predsjednika države, Kosovo trebalo više da se bavi sobom, nego dijalogom. Štaviše, prema njegovim riječima, pored toga što ulazi u izborni proces, Kosovo treba da sačeka i razjasni preduslove na međunarodnom nivou.

"Što se tiče dijaloga u ovoj fazi, ne vidim nikakve preduslove ni na međunarodnom nivou ni između država ili unutar odgovarajućih društava. Mislim da su nova konsolidacija administracije Joea Bidena, zatim objedinjavanje stavova SAD i EU“, naglasio je Muja.

Zvaničnici kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom rekli su da još uvijek nemaju odgovor, da li će se dijalog nastaviti ili ne do završetka izbornog procesa.

U Evropskoj uniji nisu željeli da odgovore na pitanja da li očekuju da će dešavanja na Kosovu uticati na tok dijaloga između Srbije i Kosova.

Ponovili su da će EU i dalje biti angažovana sa sagovornicima  na Kosovu i u Srbiji, u okviru dijaloga i da je taj dijalog važan za odgovarajući evropski put. EU je takođe ponovila svoje pozive Kosovu da poštuje i sprovodi sve do sada postignute dogovore u dijalogu.

Mushkolaj: Aktuelna vlada nema legitimitet da nastavi dijalog


Analitičar Imer Mushkolaj je rekao da ukoliko Brisel bude organizovao nove sastanke između srpske i kosovske strane, samo da bi dijalog održavao u životu, to neće doprineti glavnom cilju – postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

"Bilo kakav pokušaj bilo koga, u ovom slučaju Brisela kao posrednika, da organizuje nove runde dijaloga u trenutnoj situaciji je uzaludan i ne bi trebalo da se dogodi“, rekao je on.

Ali, analitičar Muja ocjenjuje da Evropska unija neće insistirati na nastavku dijaloga u Briselu dok je Kosovo u izbornom procesu.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, započet je 2011. prekinut je na 20 mjeseci, od kraja 2018. zbog takse koju je Kosovo nametnulo na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dijalog za potpunu normalizaciju odnosa nastavljen je u julu 2020. godine, kada su održani sastanci na visokom nivou između aktuelnog premijera Kosova Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Još jedan sastanak na ovom niovu održan je u septembru.  Ali u posljednje vrijeme Vučić i Hoti nisu imali nove sastanke. EU je rekla da sastanci na političkom nivou nisu održani zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net