Premijer Albanije

Albanski premijer Edi Rama kritikovao je lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija i vršioca dužnosti predsjednika Kosova Vjosu Osmani, jer smatra da zbog političkih ambicija čine da Kosovo izgleda smiješno, prenosi Reporteri.

"Situacija na Kosovu se neće završiti tako što će Vjosa Osmani postati predsjednik, a Albin Kurti premijer. Hotijeva vlada još je aktuelna i zastupa Kosovo u svim međunarodnim sporazumima, uključujući i onaj iz Vašingtona. Kada pomiješate spoljnu i unutrašnju politiku, što sada čine Osmani i Kurti, Kosovo izgleda smiješno u očima međunarodne zajednice i susjeda", ocjenio je Rama aktuelnu situaciju pred vanredne izbore na Kosovu.

Premijer Albanije govorio je i o aktivnostima parlamenta u Tirani usmjerenih na suočavanje sa prošlošću i ratnim zločinima. Ponovo se osvrnuo na ulogu Osmani i Kurtija u tom procesu.

"Što se tiče genocida, Socijalistička partija i Skupština donele su 15 rezolucija. Kosovski rat za slobodu ne započinje sa Vjosom Osmani kao aktuelnim predsjednikom, niti sa nekadašnjim premijerom Albinom Kurtijem, niti sa mnom. Albanski parlament osudio je etničko čišćenje, genocid i masakre. Zato ponavljam da miješanje spoljne i unutrašnje politike može imati katastrofalne posljedice po Kosovo“, zaključio je Rama.

Izvor: Kosovo Online / Reporteri