NA SNAGU STUPILE MJERE

Strancima dozvoljen ulazak u Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test na Covid-19, ne stariji od 48 sati.

Nove epidemiološke mjere za ulaz u Srbiju stušile su na snagu sinoć u ponoć zbog čega su i proteklih dana zabilježene kolone vozila na graničnim prijelazima gdje se na ulazak u Srbiju čekalo sat vremena. 

Na ulaz iz Mađarske u Srbiju najduže se čekalo na Horgošu – oko pola sata.

Državljani Srbije koji žive i rade u inozemstvu, ali i stranci sinoć su iskoristili posljednje sate ulaska u Srbiju po starim, uobičajenim pravilima, piše Blic.

Od danas stupaju na snagu nove epidemiološke mjere prema kojima je strancima dozvoljen ulazak u Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test na Covid-19, ne stariji od 48 sati, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, dok će državljani Srbije, koji imaju odobren privremeni boravak ili stalni boravak u Srbiji, morati biti u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan.

Velike gužve na graničnim prijelazima

Zbog toga su mnogi državljani Srbije, ali i stranci pohitali da dođu u Srbiju tokom vikenda što je dovelo do velikih gužvi na graničnim prijelazima pogotovo tokom petka i subote.

Prema posljednjim informacijama AMSS-a i Uprave granične policije najduže se na ulaz u Srbiju čeka iz Hrvatske i to po sat vremena. To se odnosi, prije svega, na prelaze Šid i Batrovci. 

- Na prelazu Šid na ulaz u Srbiju se čeka oko 60 minuta. Saobraćaj se odvija u dvije trake, međuprostor je popunjen, na susjednom GP Tovarnik dužina kolone po dubini teritorije Hrvatske je oko 150 metara – objašnjavaju u AMSS-u.

Slična situacija je i na prelazu Batrovci.

- Saobraćaj se odvija u sedam traka, međuprostor je popunjen i na ulaz u Srbiju se čeka sat vremena. Na susednom GP Bajakovo, na izlazu iz R. Hrvatske otvorene četiri trake, dužina kolone po dubini teritorije Hrvatske je oko četiri kilometara – poručuju u AMSS-u.

Međutim, na kamerama AMSS-a postavljenim na oba ova granična prijelaza vidi se tek nekoliko vozila u koloni.

Brži ulazak u Srbiju moguć je iz Mađarske pošto se, kako kažu u AMSS-u, na najprometnijem prijelazu Horgoš čeka najduže – oko pola sata.

Čekalo se oko 20 minuta

- Na graničnom prijelazu Kelebija manja je gužva pa se na ulaz u Srbiju čeka oko 20 minuta – saopćeno je sinoć iz AMSS-a.

Na graničnim prelazima sa drugim susednim državama sinoć nije bilo većih kolona vozila. Na graničnom prijelazu sa Bugarskom u Dimitovgradu granica se prelazi za 15 minuta, kažu u AMSS-u.