DOBRE VIJESTI IZ BRUXELLESA

Evropska komisija, zajedno sa zemljama članicama, radi na koordinaciji donacija vakcina koje će se isporučiti zemljama Zapadnog Balkana prije nego što krenu prve isporuke iz mehanizma Covax, rečeno je novinarima u Bruxellesu.

Portparolka za poroširenje u EK Ana Pisonero objašnjava da su donacije iz EU i Covaxa dva različita sistema.

- Mi radimo s našim partnerima i zemljama članicama kako bismo dio doza koje dođu u EU, osigurali za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Covax u pogledu raspodjele vakcina, to je na njima da objasne. Oni pregovaraju o vakcinama s različitim proizvođačima - kaže Pisonero.

Ona je potvrdila da će Komisija osigurati zemljama Zapadnog Balkana dodatna sredstva za nabavku vakcina.

- Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbjeđivanju fondova zajedno sa zemljama članicama, koji bi pomogli da vakcine budu raspodijeljene na vrijeme i za države na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varhelyi naveo. Tačne cifre objavit ćemo kada se odluka o tome donese - kaže Pisonero.
 
U izvorima iz EU institucija objašnjavaju da oni nemaju utjecaj na odluke Alijanse za vakcine (Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sjedištem u Genevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Covax.

- Prema nekim informacijama, Covax bi trebao da prve ture vakcina podijeli u drugom kvartalu sljedće godine. Ono što EU radi je da pokušava premostiti taj period i pomoći regionu kada je u pitanju što brža nabavka vakcina - navode diplomatski izvori iz EU.

Najviši zvaničnici Evropske komisije napominjali su u više navrata da će EU i zemlje članice donirati dio svojih vakcina partnerima iz susjedstva, ali i kao humanitarnu pomoć siromašnim zemljama širom svijeta.

- Ovo je privremeno rješenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine Covaxa ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi - poručio je potpredsjednik Komsije Margaritis Shinas.

U Bruxellesu napominju da su osigurali oko dvije milijarde vakcina, što je više nego dovoljno za građane EU, a da će višak biti podijelljen zemljama Zapadnog Balkana i širom svijeta.