Nema dokaza

Predsjednik albanskog parlamenta Gramoz Ruçi izjavio je da je Albanija uvjerena da svi navodi i optužbe protiv vođa OVK, koji se zasnivaju na "lažnom izvještaju Dicka Martyja, memoarima tužiteljke Carle del Ponte i izvještaju srpskog tužilaštva", nisu zasnovani na dokazima već na kleveti i, kako je rekao, bolesnim maštanjima.

Kako javlja dopisnik Kosovo Online iz Albanije, Ruçi je, na sastanku sa v.d. predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, koja se nalazi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji, naveo da je potrebno objedinjavanje političkih i nacionalnih stavova svih institucija, političkih snaga i javnih glasova, nacionalnih i međunarodnih.

"Ne dozvolimo da se istina Kosova poništi i kosovski dosije ukloni sa stola predsjednika SAD.  U predsjedniku Bidenu Kosovo ima još snažniju pristalicu koja dobro poznaje region i Kosovo“, rekao je Ruçi.

Prema njegovim riječima, Kosovo doživljava period dramatičnog razvoja za svoju budućnost i međunarodni prestiž.

"Cijenimo dostojanstveni stav lidera institucija Republike Kosovo i njihovu punu spremnost da se suoče sa pravdom i da otkriju istinu velike borbe za spas svog naroda od monstruoznih zločina i genocida u Srbiji. Ne smemo dozvoliti da se ukalja slika Kosova, njegovog oslobodilačkog rata i njegovih napora koji se grade, prepoznaju i integrišu kao nezavisna država“, rekao je Ruçi.

Prema njegovim riječima, rat OVK se vodio za oslobađanje Kosova i njegovu nezavisnost, uz podršku naroda Kosova i u partnerstvu sa velikim i strateškim saveznicima Albanije, SAD i NATO.

"Za oslobođenje Kosova, NATO i zapadne sile prvi put su ušle u rat, što je ocjenjeno kao humanitarna intervencija. OVK i kosovski narod bili su na pravoj strani historije. Istina je da su Kosovo, OVK  i njegovi lideri bili žrtve pred agresorom, a ne obrnuto. Pravda ovog rata je dokazana vremenom“, poručio je Ruçi.

Izvor: Kosovo Online