Specijalni predstavnik za zapadni Balkan

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Mathew Palmer izjavio je da vjeruje da je narativ konkurencije između SAD i EU u rješavanju kosovsko-srpskog problema pretjeran, prenosi Lajmi.

Prema Palmerovim riječima, Vašington i Brisel bi definitivno trebalo da veoma dobro sarađuju po tom pitanju.

Upitan kako je moguće postići sporazum između Prištine i Beograda ako se Evropska unija i Sjedinjene Države takmiče oko toga ko će ranije riješiti to pitanje, Palmer je rekao da Vašington snažno podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Zvaničnici Evropske unije su najavili mogućnost produženja mandata specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka za još godinu dana, podsjeća Lajmi.

Dijalog Kosova i Srbija trenutno se odvija na nivou stručnjaka o temi imovinskih pitanja, ali je prvi sastanak prije nedjelju dana završen bez rezultata.

Sastanci između Kosova i Srbije koje već duže vrijeme vodi zvanični Brisel nisu dali rezultate u smislu sveobuhvatnog konačnog sporazuma.

S druge strane, 4. septembra ove godine, u ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući, Kosovo i Srbija potpisali su sporazum o ekonomskoj normalizaciji uz posredovanje SAD, piše Lajmi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi