Destabilizujući faktor

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocjenila je za njemački radio Deutsche welle da je cilj Beograda "zaokruživanje osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Mitrovica", prenosi Tanjug.

Ona je dodala da takav plan mora biti osujećen i ocjenila "da je Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ključni problem za održivost BiH i za uspostavljanje mira na Balkanu".

"Takva politika Srbije ima snažan uticaj na odnose u regionu, jer djeluje kao destabilizujući faktor koji preko srpskih zajednica u svim susjednim zemljama sprečava integraciju i konsolidaciju tih zemalja", ocjenjuje Biserko, prenosi Jutarnji list.

Dodala je da je "Republika Srpska ratni plijen od kojeg Srbija neće lako odustati. U strategiji o bezbjednosti Srbije, opstanak RS je prioritet".

Beograd, kaže ona, smatra da je uspostavio dobre "diplomatske odnose sa svim centrima moći u svijetu" i da je time dobio na geostrateškom značaju.

"Tokom posljednje četiri godine Beograd je uspio da dođe do Trumpove administracije, što ga je ohrabrilo da pojača svoje ometajuće prisustvo, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu, čak do tačke koja je otvarala mogućnost ''rekompozicije''" Balkana, kaže Biserko.

Bez riješavanja pitanja Bosne i Hercegovine "stabilnost Balkana ostaje upitna", zaključuje ona i dodaje da je, da bi se to postiglo, neophodno sprečiti uticaj i Srbije i Hrvatske.

Posebno je, kaže, "opasan dvovjekovni imperijalizam Srbije".

"Da bi Bosna i Hercegovina postala funkcionalna država, nužno je prije svega staviti tačku na promjenu granica i sprečiti uticaj, Srbije. Posebno je opasan dva vijeka dugi imperijalizam Srbije. Reafirmacijom postojećih granica uz čvrsto jemstvo međunarodne zajednice moguće je ukloniti maligni uticaj svih pretenzija, posebno onih srpskih, i tek je tada moguće očekivati da se tri naroda u Bosni i Hercegovini okrenu vlastitoj agendi. To podrazumijeva i uspostavljanje državnog identiteta, jer bez toga se ostavlja prostor dezintegracijskim trendovima", rekla je Biserko.