Američki zvaničnik

Zapadni Balkan je decenijama predmet pažnje i ulaganja Sjedinjenih Država i tako će ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu, rekao je viši zvaničnik Biroa za evropska i evroazijska pitanja u američkom Stejt Departmentu Philip T. Reeker i naglasio da kada je riječ o Srbiji i Kosovu, status kvo je neodrživ.

“Kada je riječ o Srbiji i Kosovu, status kvo je neodrživ. Sporazum koji su dvije zemlje potpisale u Bijeloj kući 4. septembra, primjer je liderstva kakav treba regionu", rekao je Reeker tokom učešća na 2BS Forumu u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Na pitanje kako će SAD obnoviti povjerenje prema regionu koje je, prema nekim ocjenama, narušeno tokom mandata administracije Donalda Trumpa, Reeker je odgovorio da SAD i EU dijele zajedničku viziju prema Zapadnom Balkanu.

“To je vizija regiona integrisanog u evroatlantsku zajednicu i ona nije narušena ni prethodnih godina, o čemu govore Prespanski sporazum, sporazum o izbornoj reformi u Albaniji, izborima u Mostaru, te sporazum u Vašingtonu i dijalog Srbije i Kosova”, naveo je Reeker.

On je rekao da "američka strategija nacionalne bezbjednosti uključuje i naš interes da Evropa bude snažna i slobodna. A što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo”.

Prema njegovim riječima, nedavni izbori u Crnoj Gori doneli su značajnu političku promjenu.

“Cijenimo posvećenost premijera Zdravka Krivokapića zajedničkim evroatlanstkim vrednostima, namjeru da ostane na tom kursu kao članica NATO i da poduzme potrebne reforme u Crnoj Gori kao zemlji aspirantu ka Evropskoj uniji”, rekao je Reeker.

Kao one koji pokušavaju da opstruiraju ili uspore evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, Reeker je označio Rusiju i Kinu.

“Dok Rusija pokušava da seje politički haos i profitira od njega, Kina pokušava da kupi lojalnost regiona kroz strateške investicije, opterećene zajmovima koji će biti teret za buduće generacije”, naveo je američki zvaničnik.

Povodom blokiranja pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom, što je zbog imena jezika učinila Bugarska, Reeker je ocjenio da su i Sjeverna Makedonija i Albanija preduzele važne i teške korake na putu evropskih integracija.

Iako SAD nema pravo glasa u EU, ima glas kojim podržava napore tih zemalja u pristupnim pregovorima, ocjenjuje Reeker.

“Zato smatramo da EU ne treba dozvoliti da bilateralne nesuglasice zaustave zasluženo napredovanje u integracijama. Smatramo da se ta pitanja trebaju riješiti van procesa pristupnih pregovora, jer je Skoplje više nego zaslužilo tu šansu”, zaključuje Reeker.

Izvor: RSE