Predsjednik Slovenije

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da Evropskoj uniji trenutno nije prioritet proširenje zemljama Zapadnog Balkana, prenosi Sputnjik.

Pahor je to kazao učestvujući na forumu u Podgorici, dodajući da je razočaran što se politika proširenja trenutno ne nalazi visoko na agendi Unije.

„Sve zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU) treba da ispune svoje zadatke, ali i Brisel treba da ima konstruktivniji pristup prema državama Zapadnog Balkana“, ocjenio je Pahor, prenose podgoričke Vijesti.

„Zaista žalim što je Brisel trenutno opterećen drugim problemima, počev od zdravstvene krize, preko Bregzita i drugih problema, pa mu proširenje Unije članstvom zemalja Zapadnog Balkana nije prioritet“, rekao je Pahor.

On smatra da bi Brisel doneo mudru odluku da odmah unapredi pregovore sa zemljama kandidatima sa ovog područja.

„Naravno, sve zemlje kandidati treba da urade svoj posao, ima dosta zadataka na agendi koji se moraju ispuniti, ali i Brisel treba da ima konstruktivniji pristup“, smatra Pahor.

On je naveo da je za zemlje Zapadnog Balkana obeshrabrujuće ono što se dogodilo sa Sjevernom Makedonijom.

„Ta zemlja je ispunila sve što je od nje traženo, uradili su sve što je trebalo da se uradi, a EU je zastala”, kazao je Pahor.

On je dodao da je to velika greška koju će biti teško ispraviti.

„Moj zadatak je da podsjetim moje kolege da se ovo pitanje ne smije zanemariti“, rekao je Pahor, navodeći da bi bilo dobro da EU posmatra te zemlje kao jedan blok i da ih tako primi u zajednicu.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski kazao je da se ne usuđuje da prognozira budućnost zemalja Zapadnog Balkana u narednih deset godina, ali da bi voleo da „svjedoči pozitivnom scenariju koji bio mogao da se dogodi“.

„Taj pozitivni scenario bi podrazumjevao da pregovori sa Sjevernom Makedonijom odmah počnu, da se pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom odmah ubrzaju, da se, uz posredovanje Brisela, ubrza dijalog Beograda i Prištine, i konačno, da se „zaleđena država“ Bosna i Hercegovina deblokira”, naveo je Pendarovski.

Prema njegovim riječima, za sve što zemlje kandidati treba da urade, a što treba ispuniti, potrebna je i volja Brisela.

Pendarovski je upozorio da je za građane vrlo destimulativno kada jedna zemlja poput Sjeverne Makedonije ispuni sve što se od nje traži, a pregovori da se odlože.

„Imamo problem da objasnimo građanima šta se događa“, dodao je Pendarovski.

On je kazao da, i pored toga što nova metodologija predviđa da zemlje u pregovorima ne mogu biti blokirane zbog bilaterarnih nesporazuma, Sjeverna Makedonija je baš blokirana, ne zbog nekog tekućeg problema, već zbog „nekog historijskog nasljeđa“.