Sagovornici nisu spremni za teške teme

U Briselu se sutra nastavlja tehnički dijalog između Beograda i Prištine, prenosi Lajmi. Diplomata Sabri Kiqmari ocjenio je da se u nastavku dijaloga očekuju razgovori o ekonomskim temama.

„Od septembra imamo pad ili blokadu dijaloga. Stičem utisak da je Lajčak pokrenuo novu inicijativu kako bi sagledao mogućnosti za nastavak dijaloga“, rekao je Kiqmari.

On kaže da je Lajčak prethodnih dana imao više razgovora sa predstavnicima Kosova.

„Ne samo sa predstavnicima vlade već i sa predstavnicima opozicionih partija kako bi vratio strane u dijalog. Prema informacijama koje ja imam, na sastanku će se govoriti o temama iz oblasti ekonomije. Neće biti osetljivih tema sa kojima se u ovom momentu teško suočavaju sagovornici. Stičem utisak da je ovo ponovno testiranje strana“, rekao je on za "Euronews Albania".

Kiqmari ističe da nije optimista po pitanju pronalaženja realnog rješenja putem ovih sporih tehničkih koraka.

„Stičem utisak da međunarodni medijatori koriste tehnički dijalog kao mehanizam da održe kontakt između dvije strane i da ih testiraju. Nisam optimista po pitanju pronalaženja realnog rješenja putem ovih sporih tehničkih koraka. Mislim da je recipročno priznanje glavno pitanje, i bez tog rješenja teško da će se naći rješenja i za ostala pitanja koja se odnose na ekonomiju i trgovinu“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi