ŠOKANTNA VIJEST IZ BRUXELLESA

Zaključci ministra EU o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana blokirani su i malo je vjerovatno da će biti usvojeni kako je planirano na sutrašnjem sastanku Vijeća EU, saznaje "Tanjug" u Bruxellesu.

Iz Vijeća EU kažu da je ostalo "još nekoliko sati" za eventualni dogovor, a EU ministri općih poslova na agendu sutrašnjeg sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom "svi ostali poslovi".

Istovremeno, najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Bruxellesu dolaze 10. i 11. decembra.

"Nije nemoguće da se pitanje proširenja ne pokrene, ali agenda je već prepuna", ocjenjuju u Bruxellesu.

Iz njemačkog predsjedništva Vijeća EU kažu da su frustrirani zbog nemogućnosti napretka po pitanju pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, koji je, bar trenutno, blokirao proces usvajanja zaključaka o svim zemljama iz procesa proširenja.

"Učinili smo sve što je bilo moguće da bi došlo do kompromisa, ali do ovoga trenutka to je nemoguće uraditi. Nezadovoljni smo činjenicom da Bugarska blokira pristupne pregovore zbog bilateralnih historijskih pitanja koja ne pripadaju kontekstu proširenja", navodi visoki diplomata EU.
 
On navodi da je, zbog blokade pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, blokirana i Albanija.

"Cijela stvar je blokirana i to je zaista nepovoljno", zaključuju u Bruxellesu.

U Bruxellesu napominju da se pregovori nastavljaju, ali da nema mnogo optimizma u vezi sa pozitivnim ishodom do kraja godine.

Bugarska je sredinom proteklog mjeseca odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, što je preduvjet za početak pregovora o pristupanju EU-a.

- Bugarska u ovoj fazi ne može podržati nacrt pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju i sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju, izjavila je bugarska ministrica vanjskih poslova nakon video-konferencije ministara za evropske poslove, na kojima je jedna od tema bila i proširenje.

Njemački ministar za evropske poslove Michael Roth, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da je na dvije zemlje Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji da riješe svoje bilateralne nesuglasice kako bi pregovori mogli započeti.

- Želimo pomoći, želimo prokrčiti put koliko je to moguće kako bismo krenuli s međuvladinim konferencijama, rekao je Roth.

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u martu. Za formalno otvaranje pregovora zemlje članice moraju usvojiti pregovarački okvir, ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju.

Bugarska insistira na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene. Pokušaji njemačkog predsjedništva na prevladavanju te prepreke zasad nisu urodili plodom.

Sofija traži da se u pregovaračkom okviru reflektiraju njeni stavovi o makedonskom identitetu, jeziku i povijesnim ličnostima. Ističe da joj neprihvatljiva "revizija zajedničke povijesti, negiranje zajedničkih etničkih i jezičnih korijena i neutemeljene tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj".