Blokiran

Već nekoliko nedjelja po pitanju dijaloga između Kosova i Srbije kosovske stranke nisu jedinstvene. Iz Evropske unije kažu da će se sastanak održati čim se za to steknu uslovi. Stručnjaci za politička pitanja kažu da su nesuglasice između stranaka i konsolidacija Bidenove administracije neki od razloga za zaustavljanje ovog procesa dijaloga, piše Reporteri.

Dijalog Kosovo i Srbija blokiran je već nekoliko nedjelja i još uvijek nije poznato kada će započeti.

Iz Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasniqi, kaže da je razlog za nastavak dijaloga povezan sa neslaganjima između stranaka.

„Čini se da postoji stagnacija ili obustavljanje dijaloga zbog neslaganja stranaka oko toga kako ići napred kada smo videli da se pitanje Zajednice srpskih opština vratilo za sto. Dok ne postignemo sporazum između strana, čini se da ćemo imati suspenziju dijaloga“, rekla je Krasniqi.

Direktor „reporteri.net“ Bekim Kabashi kaže da EU čeka konsolidaciju Bidenove administracije, da započne dijalog Kosovo i Srbija u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Postoje dvije stvari koje redefinišu početak dijaloga. Prva je konsolidacija nove američke administracije, koja će u ovom slučaju na čelu sa Bidenom biti u skladu sa Evropskom unijom u pogledu rješavanja problema u regionu. Ali najvažnija stvar je vlada koja je pretrpela udarac nakon odlaska predsjednika“, rekao je Kabashi.

Kosovo i Srbija su se obavezali da će ispuniti obaveze potpisane u Vašingtonu, međutim Evropska unija se ne slaže sa nekim od tačaka ovog sporazuma, poput pitanja preseljenja ambasada u Jerusalim.

Izvor: Reporteri/KosovoOnline