Klasičan primjer

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka izjavio je da je potvrđivanje optužnice protiv vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, klasičan primjer izjednačavanja žrtve sa zločincem.

On je za portal Ulcinj kazao da zločince treba tražiti na drugim mjestima, a ne tu gdje ih najmanje ima.

„To su izmišljene optužnice. Od srca im želim sve najbolje i da što prije izađu iz te sudnice u Hagu, jer mislim da krajnje nepravedno sede na tim optuženičkim stolicama“, istakao je Zenka.

Prema njegovim riječima, Hashim Thaçi i ostali optuženi su borci za slobodu, a ne ratni zločinci.

„Ono što ja želim i očekujem jeste da izađu što prije i osvjetlaju obraz albanskom narodu“, poručio je Zenka.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova objavio je juče odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija.

Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u cijelosti na sajtu Specijalizovanih vijeća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjen stav sudije zašto smatra da postoji opravdana sumnja da su Thaçi i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim vijećima.

Hashim Thaçi je od 2015. godine počasni građanin Ulcinja. Tu titulu dodjelio mu je tadašnji predsjednik opštine Ulcinj Fatmir Gjeka, na svečanoj sjednici povodom Dana opštine.

Za počasnog građanina Ulcinja tada je proglašen i Edi Rama, koji je u tom trenutku 2015. godine bio premijer Albanije, dok je Thaçi tada bio zamjenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova.