Posvećenost miru i bezbjednosti

Sjeverna Makedonija će 2021. povećati učešće u snagama KFOR-a na Kosovu i produžiti angažovanje u misiji Altea u BiH, najavila je ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Ona je na onlajn konferenciji za novinare istakla da će Armija Sjeverne Makedonije u narednoj godini povećati međunarodno prisustvo u misijama NATO, EU i UN.

„Povećavamo naše međunarodno prisustvo. Narednu godinu započinjemo sa 73 mirovnjaka, a završićemo je sa 199. Ostajemo da doprinosimo miru i bezbjednosti u misijama koje predvode NATO, EU i UN“, rekla je Šekerinska, predstavljajući budžet svog ministarstva za 2021.

Ona je precizirala da su pripadnici Armije Sjeverne Makedonije prisutni u Avganistanu, gdje se u određenoj mjeri smanuju brojevi, da će biti povećano njihovo prisustvo u KFOR-u na Kosovu i da će produžiti da budu dio misija Altea u BiH i Unifil u Libanu.

„Uskoro ćemo sa dvojicom štabnih oficira početi da dajemo svoj doprinos misiji EU u Centralnoafričkoj Republici. Očekujemo da se naredne godine naše starešine priključe i NATO misiji za obuku u Iraku i u okviru takozvanog Pojačanog isturenog prisustva u rejonu Baltika“, rekla je ministarka odbrane Sjeverne Makedonije.

Šekerinska je navela da Ministarstvo odbrane za pripadnike Armije u tim misijama i operacijama ima u budžetu 447 miliona denara (7,23 miliona eura), od čega je naveći dio, šest miliona eura za plate i nadoknade, a ostatak je za logističke troškove.

„Time ispunjavamo još jedan zadatak u raspodjeli tereta po članicama NATO, a to je doprinos u međunarodnim operacijama, koji povećavamo“, istakla je Šekerinska.

Izvor: Beta/KoSSev