Profesor na univerzitetu Johns Hopkins

Poboljšavanje odnosa sa tradicionalnim saveznicima biće jedan od glavnih poteza buduće administracije izabranog predsjednika Josepha Bidena, a kada je riječ o Balkanu, nova administracija vratiće se tradicionalnijoj američkoj politici, a to je davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i BiH, što ne znači da će ignorisati neke poteze Trumpove administracije, smatra Danijel Serwer profesor na vašingtonskom univerzitetu Johns Hopkins.

U intervjuu Glasu Amerike Serwer pojašnjava da će Biden ostati pri ideji da bi odnosi između Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje rade na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trumpova administracija potpisala u septembru u Bijeloj kući veoma mali korak u pravom smjeru.

“Predstoji još mnogo posla, što su jasno saopštile i trgovinske komore Srbije i Kosova. Potrebno je još mnogo toga uraditi na uklanjanju ne-carinskih barijera i jačanju ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije. Znači, neće ignorisati sve što je urađeno u prošlosti. Na političkom nivou, nesumnjivo će podržavati teritorijalni integritet i suverenitet svih država i njihove ambicije da se pridruže NATO, ako to žele, i Evropskoj uniji, što sve žele”, ocjenio je Serwer.

Nova administracija, smatra Serwer, podrazumjevaće i više konzistentnosti, racionalnosti i promišljenosti u politici koju bude vodila na spoljnom i unutrašnjem planu.

“Spoljna politika i vladanje se više neće voditi tvitovima – već će se stvari preneti u Savjet za nacionalnu bezbjednost i mnoštvo odbora koji se nalaze pod njim. Razmatraće se i odlučivaće se između različitih vrsta politika. To nije bio slučaj prethodne četiri godine. Naravno, suočavamo se i sa značajnim izazovima, neki od njih su uvećani u posljednje četiri godine – kao recimo što je slučaj sa Kinom. I neće biti lako”, ukazuje Serwer – profesor Škole naprednih međunarodnih studija Johns Hopkins univerziteta.

Kada je riječ o Rusiji – Serwer tumači da je administracija aktuelnog predsjednika Trumpa imala vrstu, kako ocjenuje, dvostrukog pristupa.

“Predsjednik se rijetko kritički oglašavao o Vladimiru Putinu – kao da je tražio neku vrstu njegovog odobravanja ili potvrde. Međutim, administracija je sa druge strane bila pod velikim pritiskom Kongresa. Uvela je i primjenila dosta sankcija – čime je odgovoreno na nedolično ponašanje Rusije. Mislim da će Biden naginjati ka tome da bude strožiji prema Rusiji i da će među brojnim pitanjima biti i gasovod Sjeverni tok - koji je bio problem i za Trumpovu administraciju. Osim toga, Amerika više neće zatvarati oči na aktivnosti ruske tajne službe u inostranstvu. Za očekivati je i da SAD budu manje tolerantne i prema ruskom ponašanju na Balkanu – nego što su to bile u prošlosti”, kaže Serwer, koji smatra da moć Rusije kao regionalne sile slabi, i upozorava da bi u tom svom slabljenju mogla postati, kako je ukazao, opasna.

On je istakao da su sve zemlje Balkana posvećene takozvanom mini Šengenu, koji će biti neka vrsta unapređenja Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) čija je svrha da otkloni njegove nedostatke.

"Mislim da će za Kosovo i Srbiju biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju, ako to čine sve zemlje Balkana. Odnosno da to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi. Tako da mislim da će se to nastaviti. Ali, očekujem i poticaj za postizanje sporazuma na političkom nivou između Srbije i Kosova – i to zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dvije države. Nisam, međutim, siguran da je to moguće postići. Iskreno govoreći, mislim da je posebno gospodin Vučić, sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsjednik Srbije koji Kosovo priznaje kao nezavisnu i suverenu državu. A to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on na to nije spreman taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti koje, sa druge strane, žele normalizaciju takve vrste. I u ovom slučaju važi pravilo – ako želite dobar sporazum morate biti spremni da odbacite onaj koji je loš", kaže Serwer.

Serwer misli da će Bidenov princip biti da Sjedinjene Države uskladi sa Evropom i da sa njom zajednički djeluje u vezi sa svim pitanjima koja se tiču Balkana, ali i ostalim poput Ukrajine i ruskim prijetnjama na Baltiku.

"Mnogo je polja u kojima će Evropa i Sjedinjene Države obnoviti saradnju. Sasvim je jasno da na Balkanu, uprkos mnogim demantijama Stejt departmenta, Bijela kuća i Evropska unija nisu djelovale usklađeno. Nije imalo mnogo smisla da Amerikanci teže ekonomskoj normalizaciji, u trenutku kada zemlje Balkana nastoje da ostvare članstvo u Evropskoj uniji, što zahtjeva da u toj sferi ispunjavaju evropske - a ne američke standarde. Siguran sam da će Sjedinjene Države biti mnogo spremnije da se usklade sa Evropom i ona će odgovoriti tako što će biti spremnija da se uskladi sa Sjedinjenim Državama. U kojim pitanjima će se tačno usaglasiti nisam u potpunosti siguran".

Serwer kaže da je saradnja SAD i EU kao tandema jedini način koji vodi u tom smjeru.

Da li će, međutim, to dovesti do sporazuma? Ne znam. Da li je to jedini put koji može dovesti do sporazuma – odgovorio bih da! Očigledno je da su Lajčak i Borell (visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost i speciljalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova, prim.nov.) bili spremni da sarađuju sa Sjedinjenim Državama kakve god da jesu. Ali, Bijela kuća nije imala sklonosti ka saradnji sa EU – jer nije postojala želja za time. I mislim da je u takvom stavu prednjačio Trump. Biden, sa druge strane, saradnju sa Evropskom unijom vidi kao značajnu prednost, naglašava Serwer.

O očekivanjima kada bi sporazum Kosova i Srbije mogao biti postignut i da li može da bude u narednih nekoliko mjeseci Serwer kaže da si diplomate su plaćene da budu optimistične. Ja u tom smislu nisam optimista. Nisam siguran kome bi u Sjedinjenim Državama taj posao mogao biti povjeren u narednih nekoliko mjeseci. Formiranje nove administracije potrajaće do proljeća – posebno sa ovim odlaganjem tranzicije vlasti. I mislim da taj proces neće ići lako čak i sada kada je zvanično počeo. Tako da mislim da će za sve biti potrebno više vremena. Potrebno je da bude postignut dobar sporazum – u ovom trenutku to možda još nije moguće.

Izvor: Glas Amerike