Zabrana ulaska na Kosovo

Predstavnik francuske krajnje desnice, Arno Gujon, imenovan je danas za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u sklopu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema zapadnim naučnicima evropske desnice, francuska desnica se posebno naziva „kultivacijom Rusije da minira Zapad, koristeći razne aktere da zastraši zapadno partnerstvo“.

U francuskim medijima Arno Gujon se naziva i antisemitom, antiamerikancem i antimuslimanom. Od kada posluje i živi u Srbiji, Gujon je uspostavio veoma dobre odnose sa ambasadom Ruske Federacije u Beogradu. Takođe je rezervisao prostor u ruskim medijima u Srbiji, posebno u Sputnjiku Srbija.

Tokom 2012. bio je kandidat krajnje desnice za predsednika Francuske, u okviru Pokreta „Generation Identitaire“. Ovaj francuski ekstremistički pokret naslednik je organizacije "Uniti Radicale", koja je organizovala atentat na bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka. Tokom predizborne kampanje za predsednika Francuske, Gujon je imao kao moto izbora rasističku izjavu „Ja sam Evropljanin, jer mi je prva zastava moja koža“.

Arno Gujon u francuskoj štampi je predstavljen kao "trojanski konj" krajnje desnice u Srbiji. Takvi izaslanici se na zapadu smatraju poslanim od Kremlja i obaveštajnih službi Ruske Federacije.

"Francuske krajnje desničarske grupe nisu ograničene na pridruživanje porodici Le Pen. One su različite, deluju kroz različite mreže i nalaze se u okviru ruskih snaga", rekao je Nikolas Leburg za "Carnegie".

Gujon je osnivač takozvane humanitarne organizacije koja se bavi kosovskim Srbima. Nikola Mirković, komentator i analitičar u televiziji Vladimira Putina RT (Rusija danas), takođe je suosnivač organizacije "Solidarnost Kosova". Oni su takođe poznati po podršci ruskoj okupaciji ukrajinskog Krima.

Međutim, ovo se smatra samo "pokrićem" njegovog ultradesničarskog delovanja. U ime „prikupljanja sredstava za kosovske Srbe“, Gujon je sprovodio rasističke aktivnosti u Evropi pozivajući na konferencije za podizanje svesti protiv Jevreja, Amerikanaca i muslimana.

Arnoj Gujon je oženjen Srpkinjom. Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao mu je srpski pasoš. Pored propagandnog aspekta podsticanja mržnje i podršci prema rasizmu i fašizmu, u Parizu je organizovao i proteste protiv priznavanja Kosova kao države od strane Francuske.

Zbog Gujonovih neprijateljskih aktivnosti protiv Republike Kosovo, zabranjen mu je ulazak na teritoriju Kosova.