Integralni dio

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru Avdullahu Hotiju, kao znak protesta zbog zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Kosovo, u kome ga je podsjetio da je obaveza Kosova da poštuje sve potpisane sporazume u Briselu, među kojima je i onaj o zvaničnim posjetama.

Ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stublla saopštila je, u nekoliko navrata prethodnih dana, da srpski predsjednik ne može da posjeti Kosovo, pa je Lajčak Hotija u pismu upozorio da je jedna od obaveza briselskih sporazuma i sloboda kretanja.

"Prema Sporazumu o slobodi kretanja, individue svake strane mogu da putuju slobodno po teritoriji druge strane. Specifična pravila se sprovode za osobe koje su na javnim funkcijama, po Sporazumu o zvaničnim posjetama. Sporazum o zvaničnim posjetama i njegovi amandmani koji su integralni dio ovog sporazuma obezbjeđuju redovno vršenje zvaničnih posjeta. Ta pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati", podsjetio je u Lajčak Hotija.

Takođe je napomenuo i da ta dva sporazuma u cjelini predstavljaju obaveze preuzete iz dijaloga, koje moraju poštovati i Kosovo i Srbija.

"Nepoštovanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Kosova kao strane u procesu dijaloga. Takva kršenja čak i podrivaju napore ka normalizaciji odnosa između strana i eskalaciju tenzija na terenu. To posebno ima uticaj na tekuće diskusije o budućem sveobuhvatnom sporazumu", istakao je Lajčak.

Dodao je da je Hotijeva podrška, kao premijera, od suštinske važnosti kako bi se osiguralo da kosovske institucije nastave da poštuju svoje obaveze u okviru dijaloga.

"EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se angažuje na postiizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom, a to uključuje i poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga", zaključio je Lajčak u pismu premijeru Kosova.


Pismo Lajčaka Hotiju

Izvor: Kosovo Online