Međusobna
Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji je dva puta bio optužen i oslobođen zbog nedostatka dokaza u Haškom tribunalu, govorio je sinoć u emisiji "Balkan" na TV ABC o suočavanju sa Slobodanom Miloševićem u zatvoru u Hagu.
Haradinaj je ispričao o susretima koje je imao sa Miloševićem i razmjenu međusobnih "dobacivanja", šta ga je pitao i koji je bio odgovor jednog od ratnih komandanata OVK.

"Video sam ga nekoliko puta, bili smo na različitim spratovima, ja na trećem, on na prvom zbog starosti i blizine radnih prostorija za advokate, ali obično kada smo imali posjete ili sastanke sa advokatima, koristili smo iste zajedničke prostorije", rekao je Haradinaj.

Dodao je da je sa Miloševićem razgovarao smo dva-tri puta.

"Kada sam ga video prvi put nisam ga prepoznao, ranije sam ga video samo na televiziji, lijepo odjevenog, dok je ovde bio prizemljen, uplašen, nosio je neki ribarski prsluk sa mnogo džepova i razgovarao sa mnom na engleskom. Nekim lošim engleskim, pitao me je da li sam ja taj? Nisam znao s kim razgovaram i zastao sam da ga pogledam, a on je rekao, ja sam Milošević, jer smo bili prilično udaljeni", istakao je Haradinaj.

Milošević ga je, kako je naveo Haradinaj, pitao "kako ti ovdje izgleda".

"Prvo pitanje koje mi je postavio i to je bila neka vrsta cinizma, kao hvala Bogu što si došao. Ja sam mu rekao ne znam, vi ste ovdje duže vremena, kako ste? Naravno, tu su bili i čuvari i osoblje, rekao mi je da ću sam vidjeti kako je. Pitao me je kako je tamo dolje, a ja sam mu uzvratio pitanjem, gdje to dolje? Rekao je na Kosovu, na to sam ja odgovorio da nije dobro", ispričao je Haradinaj.

Milošević je, prema riječima Haradinaja, upitao "zašto".

"Rekao sam mu da imamo problem sa Evropljanima, oni žele da od nas naprave državu, ali multietničku, ali i Amerikanci, puno problema, a on je opet pitao, zašto? Rekao sam mu da žele da nam stvore vojsku kao što su njihove vojske, i ovo mu se nije uopšte svidjelo. I to je bio posljednji put da smo se vidjeli. Tu su bili svi ostali, Šešelj i drugi. Neki od njih su imali načina da objasne historiju svog naroda", rekao je Haradinaj.

Ratni drugovi Haradinaja iz vrha OVK, od Hashima Thaçija do Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, sad se suočavaju sa pravdom u Hagu.

Izvor: Kosovo olnine/ ABC news