Priliv

Razlika između priliva i odliva investicija u septembru je iznosila 345,4 miliona eura, podaci su Centralne banke.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori iznosio je 506,8 miliona eura u periodu januar-septembar ove godine, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u septembru je iznosila 345,4 miliona eura, što je za 52,2 posto više nego u istom periodu prošle godine.

"Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,4 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja", navodi se u Biltenu Centralne banke Crne Gore.

U nekretnine uloženo 72,4 miliona eura

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 19,7 miliona eura, dok su povlačenja investiranih sredstava nerezidenata u Crnu Goru iznosila 141,7 miliona eura.

"Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 164,3 miliona eura, što čini 32,4 posto ukupnih stranih direktnih investicija. Od toga je u nekretnine uloženo 72,4 miliona eura, a u preduzeća i banke 91,9 miliona eura", naveli su iz Centralne banke.

Prema njihovim podacima, priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je skoro 312 miliona eura, što je 32,7 posto više nego u istom periodu 2019. godine.