25. XI 1943.

Na današnji dan prije 77 godina, u jeku Drugog svjetskog rata, Srbi, Bošnjaci i Hrvati naše zemlje sastali su se u gradiću na oslobođenoj teritoriji - Mrkonjić Gradu, gdje su udareni temelji modernoj državi Bosni i Hercegovini.

Ovim historijskim činom poznatijim kao Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a vraćena je bh. državnost koju je naša zemlja izgubila 1463. godine, kada je pala pod upravu Osmanskog carstva, i potvrđene su njene historijske granice.

"Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo - Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska bude slobodna zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata", riječi su kojima se zaključuje Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a.

Razdoblje stvaranja savremene BiH, tokom i nakon Drugog svjetskog rata, pokazalo nam je koliko zajedništvom i jedinstvom možemo puno toga postići. Razdoblje je to koje je vrijedno spomena jer smo se u tom vremenu zajedno uspjeli izboriti za mir, slobodu i blagostanje.

Činjenice su ovo, neosporive i neoborive, te predstavljaju trn u oku neprijatelja zemlje.

Danas, 77 godina kasnije, na ovim prostorima i dalje se vodi rat. Doduše, ne oružjem nego retrogradnim idejama. Taj rat vode snage kojima je cilj dokazati da BiH ne može opstati kao država svih njenih građana i naroda, dokazati da se u našoj zemlji guše prava i slobode ovih ili onih. Vodi se rat koji za cilj ima uvjeriti cijeli svijet da BiH ne može dalje kako bi se napokon realizirali davno zacrtani planovi podjele i stvaranje jednonacionalnih teritorija.

Na nama je da ne dozvolimo da se to dogodi.

Neka nam slavna prošlost bude primjer za budućnost i da se sjećamo i opominjemo da 25. novembar 1943. godine nikada ne smije biti zaboravljen, ne zbog neradnog dana i ne zbog zastavica na ulici, nego da bismo sačuvali ono što je najsvetije - dom i domovinu.