Ubjedljivo prvi

Uporedni podaci Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju da su na kraju prošle godine depoziti albanskih banaka iznosili 68,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, a prema istoj studiji Kosovo se nalazi na 4. mjestu gdje depoziti imaju vrijednost od 50 odsto, prenosi Reporteri.

Albanija je ubjedljivo ispred zemalja regiona, iza nje slijede Sjeverna Makedonija, zatim Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

Prošle godine, bankarski depoziti Albanaca povećali su se za dva procentna poena na BDP, ponovo približavajući se pragu od 70 odsto, kao što je to bio slučaj 2017. godine.

Čak ni u godinama finansijske krize i nižih kamatnih stopa nije se smanjio odnos bankarskih depozita u Albaniji.

Generalno, Albanci ostaju posvećeni najtradicionalnijim instrumentima štednje. Iako je u posljednjoj deceniji zabilježen porast ulaganja u albanske državne dužničke instrumente, direktno ili putem investicionih fondova, velika većina Albanaca radije drži novac u bankarskim depozitima. U zemlji još uvijek ne postoji tržište kapitala koje bi ponudilo druge alternative za finansijska ulaganja.

Visok nivo depozita potkrepljuju i doznake, pri čemu se dobar dio štednje emigranata čuva u albanskim bankama.

Još jedan faktor koji podstiče gomilanje depozita može biti značajna nejednakost i činjenica da ograničeni broj pojedinaca akumulira mnogo više novca nego što im je potrebno. Krajem prošle godine, oko 96.000 Albanaca na kraju prošle godine posedovala je gotovo 4,5 milijardi eura u bankarskim depozitima.

Javni depoziti su osnova aktivnosti finansijskog posredovanja u Albaniji, a bogato tržište depozita pomoglo je razvoju stabilnog bankarskog sektora nezavisno od stranih izvora finansiranja.

Očekuje se da će se ove godine odnos depozita prema BDP povećati još više, jer depoziti nastavljaju da rastu, dok ekonomija beleži snažno smanjenje, za koje se očekuje da će iznositi najmanje 6 odsto.

Depoziti u stranoj valuti i uglavnom u evrima i dalje dominiraju, sa oko 54 odsto od ukupnog iznosa.

Pandemija je stvorila nesigurnost i dodatno podstakla štednju građana.

Izvor: Kosovo online/Reporteri