Specijalni izaslanik EU za dijalog

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nada se da će sa novoizabranim predsednikom SAD Joeom Bidenom postojati bolja saradnja Brisela i Vašingtona na Balkanu.

„Izborom novog predsjednika i administracije radujemo se povratku na vrlo dobar položaj najbliže moguće saradnje sa našim američkim partnerima u korist zemalja i naroda u regionu“, rekao je Miroslav Lajčak na virtuelnoj diskusiji koju je organizovala škola za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins.

Lajčak je rekao da bi svaki sporazum koji može da se postigne između strana „trebalo da se zasniva na evropskim principima i vrijednostima, jer je pored normalizacije odnosa podjednako važan cilj i približavanje Kosova i Srbije Evropskoj uniji“.

Međutim, pojašnjava da se ne slaže sa filozofijom da za ono što se stranke dogovore, „to moramo prihvatiti, jer smo i mi (EU) branilac evropskih vrijednosti“, prenosi Euronews Albania.

„Moramo biti sigurni da će ih krajnji rezultat približiti Evropskoj uniji, a ne udaljavati od članstva u Evropskoj uniji i da će konačni proizvod, konačni sporazum biti prihvatljiv državama članicama EU“, rekao je.

Alternativa koja ne bi zadovoljila ove parametre, prema njegovim riječima, bila je ideja o razmjeni teritorija.

„Ovdje smo da bismo bili dio evropskog rješenja, rješenje za 21. vijek, a ne rješenje zasnovano na 19. vijeku“, zaključio je on.