ODLAGANJE

Situacija sa pandemijom kovid-19 i restriktivne mjere zatvaranja koje su preduzele zemlje EU, takođe su doprinele odlaganju procesa dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Express.

Delegacije Kosova i Srbije su se posljednji put sastale u Briselu 29. oktobra i od tada nije bilo drugih sastanaka.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak istakao je tada nakon sastanka sa glavnim pregovaračima Skenderom Hysenijem i Petrom Petkovićem da je postignut napredak i da će se uskoro održati sledeća runda razgovora.

Međutim, prošle su tri sedmice, a Kosovo i Srbija nisu imali još jedan sastanak u evropskoj prestonici.

Portparolka Vlade Kosova Antigona Baxhaku rekla je da nisu dobili nijedan poziv Evropske unije za novu rundu pregovora.

"Situacija sa pandemijom je kritična i Belgija se sada zatvara. Vlada Kosova nije imala poziv od Evropske unije za novu rundu razgovora, ni na tehničkom, ni na političkom nivou", istakla je Baxhaku.

Iako još uvijek nema zvaničnog poziva iz Brisela, ne postoji jedinstvo za dijalog, čak ni unutar vladajuće koalicije i drugih institucija na Kosovu.

Optužnice protiv bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, bivših predsjednika skupštine Kadrija Veselija i Jakupa Krasniqija i bivšeg šefa parlamentarne grupe Samoopredjeljenja Rexhepa Selimija, izazvale su brojne reakcije na Kosovu, uz pozive na obustavu procesa dijaloga sa Srbijom.

Lider Alijanse za budućnost Ramush Haradinaj zatražio je blokiranje dijaloga kao rezultat hapšenja od strane Specijalnog suda.

Haradinaj je prvi zatražio od premijera Kosova Avdullaha Hotija da obustavi dijalog sa Srbijom, zahtjev koji je prosljeđen preko ministra pravde Selima Selimija na sastanku vlade.

Međutim, Hoti je odgovorio da ne komentariše odluke pravosuđa i da dijalog treba da se nastavi.

"Moramo poštovati princip podjele vlasti, ne intervenišemo niti komentarišemo odluke pravosuđa, imamo pravni osnov.  Jasno je kako da se ponašamo u ovoj situaciji. Ustav je jasan kako dalje postupati.  Ovo je stav koji moramo zauzeti kao vlada", poručio je Hoti.

Obustavu dijaloga zatražila je i vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani, koja je poručila da zbog optužnica od strane Specijalnog suda, dijalog sa Srbijom ne bi trebalo da se nastavi.

"Mislim da zbog trenutnih dešavanja sada nije trenutak da se dijalog nastavi odmah. Kosovske institucije treba da odvoje malo vremena, da se konsultuju međusobno i stvore mnogo jedinstveniji stav o dijalogu. Neophodno je da svako ko pregovara u ime Kosova ima mnogo jedinstveniji stav političkog spektra nego samo koalicija koju predstavlja", naglasila je Osmani.

Portparol EU Peter Stano izjavio je pre nekoliko dana da EU ne komentariše izjave stranaka i da je dijalog u toku.

"EU je posrednik dijaloga i mi se fokusiramo na tu ulogu. Ne komentarišemo javne izjave različitih zvaničnika bilo koje strane", dodao je Stano.

Međutim, zvanični Brisel još nije odredio novi datum za novu rundu razgovora između Kosova i Srbije, podsjeća Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express