Blokirani

Bugarska je blokirala zvanični početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije zbog jezika i historije.

Premijer Zoran Zaev je rekao da odbijanje Bugarske da odobri okvir za pregovore za Sjevernu Makedoniju predstavlja najveći poraz za EU, prenijela je MIA.

Zaev je u intervjuu za TV21 rekao da je Sjeverna Makedonija pokazala da zastupa evropske vrijednosti potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom i Prespanskog sporazuma sa Grčkom i istakao da Evropa nije uzvratila istom mjerom, kada je na nju došao red.

Premijer je rekao da su i dalje moguće opcije koje bi dozvolile održavanje međuvladine konferencije u decembru.

Vlada, uključujući i mene, Skupština i makedonski narod trebalo bi da nastave da njeguju duh izgradnje prijateljskih odnosa, dijaloga i debate i da izbjegavaju konflikte, istakao je Zaev, prenio je Tanjug.

On je rekao da je veoma teško prihvatio veto Bugarske i dodao da je uvjeren da to nije ono što su bugarski narod i premijer Bojko Borisov željeli.

Zaev smatra da je preduzimanje takvih koraka donijeto pred održavanje izbora u Bugarskoj i da zemlji treba dati još jednu šansu jer i dalje postoje druge opcije.

Dvije zemlje će nastaviti da tragaju za rješenjem u duhu poštovanja i prijateljstva, istakao je premijer Sjeverne Makedonije.

On je ponovio da bi rješenje moglo da se pronađe do kraja decembra dok Njemačka predsjedava EU-om.

Nema druge alternative osim priključivanja EU-u, naglasio je Zaev i dodao da će zemlja nastaviti da ide tim putem.

Razočarenja prema Evropi

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je da je Bugarska odbila da odobri pregovarački okvir Evropske unije za Sjevernu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije.

Ranije je navedeno da će Bugarska to uraditi ukoliko Sjeverna Makedonija ne prihvati "historijsku realnost" da makedonski jezik ima bugarske korijene i da se može tretirati samo kao "službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije", ali ne i kao "makedonski jezik".

Zaharijeva je rekla da Sofija za sada ne može da odobri početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-članog bloka i Sjeverne Makedonije zbog otvorenih sporova oko historije i jezika, prenio je Reuters.

Zaharijeva je dodala da je Bugarska odobrila pregovarački okvir za Albaniju.

EU se u martu saglasila da Sjeverna Makedonija i Albanija mogu da započnu razgovore o članstvu, a međuvladina konferencija sa dvije balkanske zemlje trebala je da bude održana u decembru.

Potezi Bugarske podigli su do maksimuma animozitet prema ovoj zemlji i razočarenja prema Evropi, rekao je politički analitičar iz Skoplja Nano Ružin.