17. Bečki ekonomski forum

Jedini način da se teško vrijeme sa kojim su suočene sve zemlje Zapadnog Balkana prevaziđe je regionalna ekonomska saradnja, ocjenjeno je danas na 17. Bečkom ekonomskom forumu (VEF), prenosi Tanjug.

Premijer Avdullah Hoti, koji je uz premijera Ukrajine Denisa Šmihala i zamjenika premijera Sjeverne Makedonije Fatmira Bytyqija, bio pokrovitelj ovogodišnjeg skupa, rekao je da je važno da se sada radi na primjeni dogovora sa Sofijskog samita.

Hoti je kazao da je Kosovo pogođeno aktuelnom korona krizom i da i pored svih mjera vlade za kompenzaciju pada očekuje pad BDP-a za sedam odsto.

„Potrebno je da sada usmjerimo naše aktivnosti kako bismo u praksi primjenili našu odlučnost za ukidanjem barijera u međusobnoj trgovini“, poručio je on.

Naglasio je da su zemlje regiona zavisne jedne od drugih i da ako se ne uklone barijere nije moguć brzi oporavak.

„Mi smo ukinuli skoro sve prepreke. Postoje još politička pitanja koja moramo da riješimo kako bi cio region bio integrisan. Tako se nadamo da ćemo dijalog sa Beogradom uspjeti da završimo uspješno, što bi stabilizovalo region. Isto tako imamo još neka otvorena pitanja u trgovinskim odnosima sa BiH koja moramo da riješimo“, naglasio je Hoti.

On je izrazio nadu da će te prepreke uskoro biti prevaziđene i istakao spremnost Kosova da pruži svoj doprinos regionalnom tržištu, što, kako dodao je, očekuju i od drugih.

Rekao je da Kosovo ima i velika očekivanja od investicionog plana EU, ali je naglasio i da je neophodno napredovati u primjeni četiri slobode kako bi se iskoristili svi benefiti tog plana Unije.

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije zadužen za ekonomiju i inovacije Fatmir Bytyqi rekao je da su sve zemlje suočene sa velikim izazovom, te da će od odgovora zavisti napredak.

„Posljednjih mjeseci sam često govorio da region treba da pospješi saradnju. Zajedničko tržište povećaće našu konkurentnost. Moj moto je regionalno tržište umjesto regionalnog nadmetanja“, objasnio je on.

Bytyqi je ocjenio da je jedini način da se prevaziđe aktuelna kriza zajednički pogled u bolju budućnost.

„Međusobnim povjerenjem i poštovanjem možemo da prevaziđemo sve prepreke“, uvjeren je on.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, omladinu i kulturu Maria Gabriel ukazala je da je Evropska komisija u tekućoj godini mnogo toga predložila za Zapadni Balkan.

Investicioni plan, prema njenim riječima, je bitan dokument i dodala je da je i ona već počela na izradi inovacione agende za Zapadni Balkan.

„Želim da predložim sveobuhvatnu strategiju koja bi doprinela značajnom razvoju ljudskog kapitala, održivih inovacionih sistema i održivoj ekonomiji. Želimo da ponudimo visoki kvalitet obrazovanja, sa više šansi za mlade“, objasnila je ona.

Evropska komesarka je ukazala na značaj podsticanja startapova, jačanje inovacija, podsticanje talenata u regionu i pružanje pomoći digitalnoj zelenoj tranziciji Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug