Srbija negira njihova prava

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžak u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da su Albanci sa juga Srbije taoci odnosa koji Srbija ima prema Kosovu, smatrajući Albance stalnim neprijateljima, piše DW.

On je naglasio da država negira njihova prava zagarantovana Ustavom Srbije, odbacijući mogućnost da nastavi dijalog koji je pokrenut 2013. godine.

“Položaj Albanaca u Preševskoj dolini ne može poboljšati zamjenik ministra, državni sekretar ili druga funkcija. Uz kozmetiku demokratije, kada u suštini imate totalni nedostatak tolerancije prema manjini, nedostatak ključnih elemenata demokratije. Bilo u smislu diskriminacije prava ili ekonomske diskriminacije koja se odnosi na nas. Stoga ne možemo biti kozmetika ove vlade koja nema jasan program za Preševsku dolinu i za prava Albanaca”, rekao je Kamberi u intervjuu za DW.

Nedostatak integracije

On je podsjetio da postoje tri potpisana politička sporazuma sa vladama Srbije. Prvi je sporazum iz 2001. godine , drugi iz 2009. i treći iz 2013.

“Međutim, u praksi nemamo pozitivnih kretanja, rekao sam da imamo retrogradna kretanja sa zatvaranjem suda, tužilaštva, sa zatvaranjem brojnih regionalnih institucija, krajnjom centralizacijom svega. Dakle, nedostatak političke volje u Beogradu glavni je krivac za neintegraciju Albanaca. Mi imamo manjinu, koja živi koncentrisano u tri opštine i koja kontinuirano u poslednjih 18 godina izražava volju za integracijom. A, s druge strane, imamo državu koja u potpunosti odbacuje naše zahtjeve za integracijom”, rekao je Kamberi.

Razočarani takvom situacijom, kao jedino rješenje Albanci vide mogućnost uključivanja teme “Preševske doline” u pregovore između Kosova i Srbije, u vidu izgradnje reciprociteta sa pravima Srba na Kosovu, kaže Kamberi.

“Srbija ne može dosljedno insistirati i igrati se sa dvostrukim standardima zahtjevajući standarde koji su iznad standarda Evropske unije u pogledu prava Srba na Kosovu, dok nama negira ona prava koja su zagarantovana zakonima. Tamo imamo stalno prisustvo vojnih snaga što daje sliku vanrednog stanja”, istakao je Kamberi.

Prema njegovim riječima, nedostatak integracije Albanaca u državne institucije, ekonomski siromašna opština, kriminalna privatizacija, koja je uništila ekonomiju, dovela je region u cjelini, ne samo Albance već i Srbe koji tamo žive, u beznadežan položaj.

Priznanje zločina

On je ukazao da ne može doći do pomirenja sa Albancima dok se u Srbiji ne bude vodila politika koja priznaje zločine počinjene na Kosovu.

“Dok ne budemo imali politiku koja priznaje zločine počinjene na Kosovu i dok ne budemo imali politiku koja pojašnjava sudbinu nestalih. Stoga želja za saradnjom sa Albancima i postizanjem kompromisa ne može ići uz takve politike dvostrukih standarda. Pitanje Preševske doline takođe je tema koja će pogoršati odnose između Kosova i Srbije, ali i albansko-srpske odnose u cjelini. Ne može biti potpunog mira na Zapadnom Balkanu i ne može biti dobrosusjedstva sa Kosovom ako Srbija nastavi da diskriminiše Albance u Preševskoj dolini. Dakle, srpska politika prema Albancima mora se korijenito promjeniti, ali posebno u Preševskoj dolini, ali i u albansko-srpskim odnosima u cjelini”, naveo je Kamberi.

Na pitanje da li bi tema razmjene granica i dalje mogla biti dio pregovora, Kamberi je odgovorio da vjeruje da sa novim predsjednikom SAD ta tema više nije na stolu.

“Ono što je za nas trenutno važno jeste da se pitanje Albanaca pokrene u razgovorima sa Srbijom u vidu odobravanja i primjene principa reciprociteta u pravima. Kosovo ima ovo političko i nacionalno moralno pravo, jer je svojim standardima ugrađenim u ustav i druge zakone zagarantovalo prava koja nijedna manjina ne uživa na Zapadnom Balkanu ili u Evropi. Ima puno pravo da zahtjeva da se isti ili slični standardi primjene i na Albance u Preševskoj dolini”, rekao je Kamberi.

Izvor: Kosovo Online/DW