Zamjenica predsjednika VV

Zamjenica predsjednika Pokreta Samoopredeljenje Fatmire Kollçaku izjavila je "Srbija želi da promjeni historiju" i dodala da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "nije čovjek mira", prenosi Kosovo press.

Kollçaku je za Euronews Albanija rekla da je predsjednik Samoopredjeljenja Albin Kurti uvijek govorio radu Specijalnog suda i optužbama koje je taj sud podizao.

Ona je dodala da je Kurti vrlo otvoren, posebno u odnosu na Specijalni sud, a to se, istakla je, ne dopada mnogim političkim akterima na Kosovu.

"Rat sa Srbijom bio je pravedan i oslobađajući rat. Tokom ovih godina, Albin Kurti i drugi članovi PS bili su jasni u vezi s tim i tokom godina su govorili o tome. Iznenađena sam izjavama o tome ko kasni, a ko ne, sa reakcijama", dodala je Kollçaku.

Kako je naglasila, postoji nastojanje da se iskrivi uloga i historija OVK.

"Sve što vidimo je da žele da iskrive ono što dogodilo. Nismo imali zločinački poduhvat, imali smo uniju građana. Nismo imali vojsku, već građane koji su se suočili sa agresorom. Građani su morali da zaštite svoje porodice. Stvari su vrlo jasne", rekla je Kollçaku.

 Prema njenim riječima jasno je ko želi da promjeni historiju.

"Srbija želi da u potpunosti promjeni i historiju. Znamo ko je Vučić , on nije čovjek mira", zaključila je Kollçaku.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press