Za treći mandat

Premijer Albanije Edi Rama ponovo je uključio Kosovo u unutrašnju raspravu u Albaniji kako bi savladao lidera opozicije Lulzima Bashu i dobio treći mandat u Albaniji nakon izbora koji su planirani za april, sljedeće godine, prenosi Gazeta Express.

Rama je, kako prenosi Gazeta, otvorio temu Kosovo - Specijalni sud - da bi udario na Lulzima Bashu koji je nakon rata služio kao prevodilac u međunarodnim misijama.

On je, preko zvaničnika svoje partije i nekih saradnika na Kosovu, iskoristio Specijalni sud za otvaranje debate o tome ko je pomagao, a ko se protivio gonjenju boraca OVK.

Prvi koji je reagovao protiv zloupotrebe Kosova za unutrašnji sukob je Sami Lushtaku, koji je rekao da je besmislica da se političari u Albaniji bave takvim napadima, a da niko od njih nije otišao na Kosovo da se solidariše nakon situacije stvorene nakon hapšenja bivših državnih i ratnih vođa.

U intervjuu za Pressing, pisac Fatos Lubonja rekao je da Kosovo ne može doneti glasove strankama u Albaniji.

On je zahtjevao da politički lideri obezbjede rješenja za probleme Albanije i prepuste Kosovu suočavanje i prevazilaženje problema sa Specijalnim sudom.

Inače, poslanik PDK Bekim Haxhiu uključio se u igru kada je optužio Lulzima Bashu da je učestvovao u akciji protiv bivšeg zvaničnika SHIK-a, Latifa Gashija, kada ga je UNMIK 2002. godine uhapsio zbog ratnih zločina.

Haxhiu je čak rekao da je Basha odgovoran što se izgubio dokaz - bilježnica - koja dokazuje Gashijevu nevinost.

Demokratska partija Albanije izrazila je žaljenje što se poslanik PDK Bekim Haxhiu uključio u taktiku obmane i izmišljotina Edija Rame, postajući tako dio niskih i lažnih napada na opoziciju u Albaniji.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express