Bugarska protiv S. Makedonije

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva ponovila je da Sjeverna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa EU.

"Ne možeš s jedne strane da želiš da si u EU i da demokratizuješ društvo, a u isto vrijeme da slaviš jednog od najmračnijih dikatora - Tita. Ako produžimo da zatvaramo oči pred faktom da ta država produžava onako kako su zamislili Tito i Staljin time pravimo posao Moskvi", rekla je Zaharieva.

Ona je to rekla dva dana pred sjednicu ministara spoljnih poslova EU na kojoj bi trebalo da se razmatra i usvoji pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, kako bi, prema ranijim najavama, pregovori mogli da počnu da kraja godine.

Zaharieva je u intervjuu bugarskoj televiziji BTV (btvnovinite.bg) rekla da Skoplje ne sprovodi Dogovor za dobrosusjedstvo i da "produžava sa mržnjom ka Sofiji", zbog čega, istakla je, ne postoji način da Bugarska kaže "da" za početak pregovora.

"Niko ne osporava njihovo pravo na samoopredeljenje i da nazivaju svoj jezik kako žele, ali se ne slažemo da to pravo treba da se zasniva na mržnji, krađi istorije i negiranju Bugarske i bugarskog jezika. Kako su krenuli, oni če početi da negiraju postojanje bugarske nacije", rekla je ona.

Bugarska se, istakla je, uvijek dobro odnosila prema Sjevernoj Makedoniji i u svim teškim trenucima je davala ruku susjednoj zemlji.

"Nastavićemo da im pomažemo i dajemo ruku. Mi kažemo 'ne' početku pregovora, a ne članstvu Sjeverne Makedonije u EU. Ne vjerujemo da su u ovom trenutku spremni da ispune uslove za početak pregovra", rekla je šefica bugarske diplomatiije Ekaterina Zaharieva.
Ona je rekla da makedonska politika produžava da prati planove Tita i Staljina i da se time pravi usluga Rusiji.