Moguća agresija

Snabdjevanje Srbije arsenalom oružja iz Rusije stručnjaci za bezbjednost na Kosovu vide kao prijetnju za region, sa posebnim rizikom za moguću agresiju na Kosovo, piše danas Reporteri.

Zbog toga zahtjevaju od kosovskih institucija da povećaju ulaganja u odbrambenu infrastrukturu.

Prije nekoliko nedjelja, Srbija je dobila kao donaciju ruske tenkove T-72, a donacija uključuje i šest borbenih aviona MiG-29, kao i 30 izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi rekao je da je isporuka ovog oružja Srbiji u predstavlja prijetnju za Kosovo, ali i druge zemlje koje nemaju dobre odnose sa Srbijom.

Ibishi kaže da bi Kosovo trebalo da bude politički i funkcionalno spremnije da što prije bude pod kišobranom NATO, jer će na taj način biti sigurnije protiv bilo kakve agresije iz Srbije.

"Imamo neravnotežu snaga u regionu. Jedan od naših prioriteta je da ovdje imamo međunarodno prisustvo Kfora. Moramo biti i politički i funkcionalno ubrzani u cilju integracije u NATO. Sa svim ovim arsenalom, naoružanje ugrožava Hrvatsku i druge zemlje u regionu", rekao je Ibishi.

Stručnjak za bezbjednos Drizan Shala smatra da se opremanje Srbije vojnom infrastrukturom radi  namjerno, jer srpska država pokušava da bude vođa u regionu sa svojom vojnom nadmoći.

Ali, prema njegovim riječima, ovo ugrožava Kosovo jer srpska država i dalje ima interes da destabilizuje Kosovo.

"Ovo direktno utiče bezbjednost Kosova, jer mi i Srbija imamo mnogo pitanja o kojima moramo razgovarati, jer nas srpska država ne priznaje kao nezavisnu i demokratsku državu, ima teritorijalne pretenzije na Kosovo. Srpska država ima direktne interese da destabilizuje Kosovo nekom neklasičnom intervencijom, ali i intervencijom paralelnih struktura koje već ima na Kosovu - aktiviranjem paravojnih i vojnih grupa koje je Rusija takođe koristila na Krimu. Zato  Srbija uzima Krim kao model za izradu klasičnog plana invazije, odnosno intervencije na Kosovu“, rekao je on.

Shala kaže da bi Kosovo, pored povećanja ulaganja u vojsku, trebalo da vrši pritisak i preko NATO i prijateljskih zemalja da Srbija ne koristi ovo oružje.

"Moramo se usredsrediti i okrenuti investicijama za kolektivnu odbranu, jer Kosovo u tom pogledu zaostaje. Imamo sveobuhvatan desetogodišnji plan KBS i oružanih snaga, ali ovaj plan treba modifikovati i prilagoditi trenutnom razvoju u regionu“, rekao je Shala.

Izvor: Reporteri/KosovoOnline