Nove mjere

U Sloveniji je od petka na snazi većina pooštrenih epidemioloških mjera, donesenih u četvrtak kako bi se u iduće dvije sedmice smanjilo širenje epidemije, a u zadnja je 24 sata, po još neslužbenim podacima potvrđeno još 1508 novih zaraza uz nešto niži postotak pozitivnih testova.

Kako jutros javljaju tamošnji mediji, a prenosi Hina, obavljena su 5762 testiranja, uz postotak pozitivnih od 26,17 posto, što je nešto povoljniji rezultat od 28,45 posto, koliko je iznosio prethodni dan, kad je bilo 1925 novooboljelih, ali ima i do sada najviše preminulih u jednom danu - njih 41.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je u četvrtak da zatvaranje koje je vlada uvela prije tri sedmice nije dao željene rezultate, jer se broj novozaraženih, hospitaliziranih, ali i umrlih i dalje povećava, ali je ipak smanjilo eksponencijalni rast novih zaraza i sveo ih na linearni porast.

Zbog toga prije uvedene mjere i dalje ostaju na snazi, a uvode se i nove. Od petka je tako zabranjeno svako okupljanje ljudi izvan porodičnog kruga, a od ponedjeljka se zaustavlja sav javni saobraćaj osim taksi saobraćaja.

Zaoštrava se i režim na granici, pa više naprimjer u Hrvatsku neće moći na 48 sati bez testiranja pri povratku odlaziti oni koji u njoj imaju nekretninu, zemljište ili plovila, a zabranjeni su i posjeti članovima porodice u zemljama izvan Europske unije, što se prvenstveno odnosi na radnike sa Kosova, iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prerađivačka industrija i dalje će nastaviti raditi, kao i neke djelatnosti poput vulkanizera ili dimnjačara, dok će se građevinski radovi moći odvijati samo na gradilištima izvan naselja.

I dalje ostaju na snazi odredbe o izvođenju nastave u školama on-line, zabrani kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima, obveznom nošenju maski u zatvorenom i na otvorenome, koje su donesene 25. oktobra. Zabranjena su i sva javna okupljanja i slavlja, mise i priredbe, pa i vjenčanja, ako ih posebno ne odobri država na zahtjev mladoženja.

Od ponedjeljka će biti zatvoreni i svi trgovački centri, a radit će samo trgovine koje prodaju živežne namirnice i osnovne potrepštine.

Nove pooštrene mjere donesene su na 14 dana.