ALBANIJA

Albanija danas uvodi policijski sat kao dio napora da zaustavi širenje koronavirusa, nakon naglog porasta slučajeva posljednjih sedmica, javlja Anadolu Agency (AA).

Zabrana kretanja za građane važit će od 22 sata do šest svakog dana. Trajat će tri sedmice, a moglo bi biti produženo u zavisnosti od epidemiološke situacije, saopštili su zvaničnici.

U periodu policijskog sata pravo kretanja imat će samo osobe službi za hitne slučajeve, policija i ljekarske službe, uposlenici sektora električne energije, vodosnabdijevanja, telekomunikacija, vatrogasne jedinice, kao i uposlenici u medijima.

Od večeras od 22 sata do šest ugostiteljski objekti bit će zatvoreni. Javna uprava radit će prema specifičnostima sektora, uglavnom online ili uz rotaciju uposlenika u različitim terminima, “uz strogo poštovanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa”.

Nepoštovanje policijskog sata kažnjavat će se novčanom kaznom od 80 eura. Od 15. oktobra Vlada Albanije donijela je odluku o obaveznom nošenju zaštitne maske na otvorenom, za čije nepoštivanje kazna je 25 eura, a za svako ponovljeno nepoštivanja mjere 40.
U Albaniji je juče zabilježen novi negativni rekord novoinficiranih koronavirsom. Od 2.723 testiranih 563 osoba ili 21 posto bilo je pozitivno na koronavirus. Osam pacijenata oboljelih od COVID-19 je preminulo. Od početka pandemije u Albaniji je umrlo 579 ljudi zaraženih koronavirusom.